torstai 9. tammikuuta 2014

Fasten seat belt while seated - Life vest under your seat


Lento kohti Australiaa lähti puoliltaöin. Lento Singaporeen kesti noin 11,5 tuntia, Singaporessa oli viiden tunnin pysähdys ja sitten noin kahdeksan tunnin lento Sydneyyn. Reitti oli lähes lyhyin mahdollinen, mutta kotiovelta hotellille meni silti se 30 tuntia. Lennot eivät olleet niin pahat, kuin olin pelännyt, mutta ei se mitään hirveän hauskaakaan ole. Itse en ole koskaan oppinut nukkumaan lennoilla ja kateellisena katselin, kun vieruskaverini tykitti menemään melkein kahdeksan tuntia... Singaporesta lähdettäessä siellä satoi ja kone lähti tunnin myöhässä. Ensimmäisen tunnin oli vielä jonkin verran turbulenssia, johon suhtauduin rauhallisesti: Nyt tää kone tipahtaa ja me kaikki kuollaan ja mä oon ihan yksin ja toi mies mun vieressä vaan nukkuuu! En lennä enää koskaan!! Oon aika monta kertaa turbulenssissa vannonut, etten lennä enää koskaan. Olen myös jo pitkään halunnut vierailla Singaporessa, mutta nyt kun turbulenssi tapahtui kyseisen valtion ilmatilassa, niin sanoin Mikolle: "Ei mennä sinne ainakaan pariin vuoteen, meni fiilikset". Korsolaiset tietää, kuinka vakavaa on, jos fiilikset menee!

Tämä kuva on oikeasti Varsovan lennolta, mutta taivas mikä taivas
Lisäksi on todella rankkaa, kun koko koneen turvallisuus on omalla vastuulla. Ai miten niin? No, joskus ala-asteikäisinä ystäväni oli minun ja vanhempieni mukana muutamilla matkoilla: Ranskassa, Kyproksella ja Kuubassa. Eräällä näistä matkoista keksimme tajusimme, että kone tipahtaa, jos emme lue istuimen pöydässä olevaa tekstiä: Fasten seat belt while seated - Life vest under your seat. Lisäksi teksti piti lukea (hiljaa mielessään) tietyllä tavalla, kas näin:

Fasten seat belt while seated - Life vest under your seat
Seat belt while seated - Life vest under your seat
Belt while seated - Life vest under your seat 
While seated - Life vest under your seat 
Seated - Life vest under your seat  
Life vest under your seat 
Vest under your seat  
Under your seat 
Your seat
Seat

Tajusitte varmaan? Tämä mantra pitää toistaa sekä nousussa että laskussa, tai muuten.. Tästä lähtien en ole pystynyt lentämään tekemättä tätä. Ja luonnollisesti olen myös pakottanut Mikon omaksumaan tämän tavan, koska turvallisuuden kanssa ei pelleillä! Sanoin tästä myös pari viikkoa ennen lähtöä sille ystävälle, jonka kanssa tämän keksimme ja sain helpotuksekseni kuulla, että hänkin vielä tekee tätä. Ja hei: tämä selkeästi toimii, koska kaikki lentomme ovat tähän mennessä sujuneet turvallisesti!

Joskus tämän varotoimenpiteen suorittaminen tehdään kuitenkin hankalaksi lentoyhtiöiden puolesta (eivätkö ne välitä yhtään?). Esimerkiksi alla olevassa kuvassa lukee life jacket eikä life vest niin kuin kuuluisi! Ja mitä ihmettä tuossa toisessa kuvassa on?? Yrittääkö ne tipauttaa meidät tahallaan? Kun lensimme JetStarilla Sydneystä Melbourneen, teksti oli muuten oikein, mutta väärinpäin: Life vest under your seat - Fasten seatbelt while seated. Ja seatbelt kirjoitettu yhteen, kamalaa! Mikä siis neuvoksi tällaiseen hengenvaaralliseen tilanteeseen? Luin mantran sekä oikealla että väärällä tavalla. Varmuuden vuoksi! Jos turbulenssi yllättää, kannattaa lukea vielä pari kertaa ekstraa. Jos vaikka teho on heikentynyt katsokaas.


Ja mitä tääkin nyt on??

2 kommenttia:

  1. Onneks Nasu hoitaa aina koneet turvallisesti maahan :) Luin kyllä itekkin aina noi tekstit ku tartutit sen niin pahasti muhun vaikken pelkääkkään lentoja!

    VastaaPoista