perjantai 17. tammikuuta 2014

Erilainen joulu

 
Australiassa oli ensinnäkin mun ja Mikon ensimmäinen joulu yhdessä, mutta myös ensimmäinen joulu ilman äitiä! Moni on kysellyt, että eikö ollut ikävää olla joulua poissa. Eipä oikeastaan. En tietenkään haluaisi olla joka joulu poissa, mutta lomien kannalta joulu on hyvä hetki vähän pidemmälle ulkomaanreissulle. Se on tosin totta, että fiilis ei ollut kovin jouluinen australialaisten kovasta panostuksesta huolimatta. Ensi jouluna tuntuu varmaan, ettei olisi viettänyt joulua kahteen vuoteen. (Kyllä äiti, lupaan olla kotona ensi joulun.)

Jouluaatto oli pilvinen ja viileä, mutta mikään ei lannistanut mun intoa, kun lähdettiin lautalla Taronga Zoohon! Noin 35 euroa per henkilö maksoi paketti, johon kuului lautta- ja bussimatkat sekä sisäänpääsy eläintarhaan. Taronga Zoo oli valtavan kokoinen ja sieltä löytyivät lähes kaikki lempparieläimeni pandaa ja delfiineitä lukuun ottamatta. Sain myös uuden lempieläimen, nimittäin vompatin! Eläinten aitaukset olivat reilun kokoisia ja monilla oli myös tiloja, joihin ihmiset eivät nähneet. Lisäksi päivään sisältyi useita hoitajien pitämiä esittelyitä, esimerkiksi "Giraffe Talk", jossa hoitaja kertoi tarhassa elävistä kirahveista.


Kattokaa nyt tota nassua!
Ensimmäisenä suuntasimme luonnollisesti katsomaan koalia. Ai että! Intoni triplaantui, kun kuulin mahdollisuudesta "Koala Encounteriin". Ostin meille joululahjaksi noin 13 eurolla lipun, jolla pääsi lyhyelle kierrokselle koalakarhujen aitaukseen hoitajan kanssa ja kaupan päälle vielä kuvan koalan kanssa! Samanlaisia tapaamisia oli myös esimerkiksi pingviinien, kirahvien ja matelijoiden kanssa. Kannattaa varata aika heti eläintarhaan tullessa, nimittäin pingviini-tapaamiset oli myyty jo loppuun kun me tulimme Tarongaan pari tuntia avaamisen jälkeen.

Koala Encounter oli mukava kokemus, vaikka tietenkin liian lyhyt. Olisin voinut jäädä sinne aitaukseen vaikka kuinka pitkäksi aikaa. Hoitaja kertoi meille yleisesti koalista ja esitteli meidät paremmin muutamalle nuorelle koalalle. Koalat tosiaan nukkuvat noin 20 tuntia vuorokaudesta (sopisi mullekin), mikä ei ole ihme, koska ne syövät vain eukalyptusta, mistä ei saa kovin paljoa energiaa. Kerran yksi koala oli karannut aitauksesta, mutta ei se ollut päässyt kymmentä metriä pidemmälle, ennen kuin väsähti. Kun se sitten tuotiin takaisin aitaukseen, se oli niin puhki suuresta seikkailustaan, että nukkui pari päivää melkein putkeen.

Suurta haavettani, nimittäin koalan silittämistä, en päässyt toteuttamaan. Lipunmyynnissä oli ilmoitus, että koalakarhuihin koskeminen on New South Walesin-osavaltion lakien vastaista. Ystävilläni on kuitenkin kuvia jostakin toisesta eläintarhasta, jossa koalat olivat hoitajiensa sylissä ja niitä sai rapsutella. Kysyinkin Tarongan hoitajalta, että koskevatko edes hoitajat koalia? (Epäilin, että eivät he voi vastustaa kiusausta...) Hoitaja sanoi, että he koskevat niihin vain, jos on pakko. Ja silloinkaan he eivät niitä halaile tai rapsuttele, vaan pitävät koalan käsivarren mitan päässä, koska niillä on terävät kynnet ja hampaat. Ja ottaen huomioon sen, että koalat haluavat nukkua tosiaan sen 20 tuntia, niin ne saattavat olla vähän grumpy. Eli hieno juttu, että Taronga Zoossa yritetään taata koalille nukkumarauha, ei se olisi minustakaan kivaa, jos tuhannet turistit tulisivat lääppimäään kesken unien! :D Mutta olisihan se silti ollut kiva vähän silittää...

Ihan ok maisemat kavereillaEniten Tarongassa kiinnostivat tietenkin Australian eläimet. En itse esimerkiksi edes ollut tiennyt, miltä tasmanian tuholaiset näyttävät tai miten suloisia vompatit ovatkaan! Kengurujen aitauksessa sai käydä kävelemässä ja näimme myös vesinokkaeläimen. Joskus pitää kyllä palata Australiaan pidemmälle reissulle ja yrittää bongata näitä ihmeellisiä eläimiä luonnossa. Melbournessa ollessamme näimme kyllä teillä varoitusmerkkejä kenguruista, mutta emme valitettavasti (tai ehkä onneksi, koska merkit olivat isojen valtateiden varrella) nähteen yhtäkään. Tarongassa on valtavasti myös muita kuin Australian eläimiä, joten siellä saa kyllä helposti kulumaan koko päivän. Suosittelen! Mahtava tapa viettää joulua.


Vompatti!!

Huomatkaa takana poseeraava merileijonaystäväni!
Joulupäivästä ei sitten olekaan yhtään kuvaa, sillä koko päivän satoi ja oli muutenkin koleaa. Lähdimme aamulla urhoollisesti kiertelemään kaupunkia, mutta luovutettiin aika pian. Mulla oli nenä tukossa ja fiilikset vähän matalalla - eihän Australiassa pitänyt sataa ja olla kylmä? Tästäkö maksoin 2000 euroa! Ajatukset oli hetken aika synkeitä, mutta kyllä tuostakin päivästä tuli sitten lopulta ihan mukava. Kaupunki oli todella tyhjä, kun ihmiset viettivät joulua ja suuri osa paikoista oli kiinni. IMAX-leffateatteri oli kuitenkin auki ja mentiin sinne katsomaan Gravity maailman suurimmalta valkokankaalta. En tiedä johtuiko valtavasta valkokankaasta, 3D-laseista vai leffan avaruusteemasta, että välillä päässä tuntui pyörivän. Leffan loppuessa satoi edelleen, joten huipensimme joulun viettomme hakemalla ruokaa mäkkäristä ja söimme "jouluaterian" hostellihuoneemme sängyssä. Ikimuistoinen joulu! Onneksi tapaninpäivänä ilma oli taas aivan mahtava - huomaa kyllä miten suuri vaikutus säällä on mielialaan.

PS: Iiik, enää 14 tuntia ja olen jo lentokoneessa menossa kohti Göteborgia!!

1 kommentti: