lauantai 25. tammikuuta 2014

Mitt hem i Göteborg

Ensimmäinen viikko Göteborgia on nyt takana ja päästään täällä blogissakin siirtymään sulavasti Australian auringosta naapurimaan maisemiin. Huomenna voisin kirjoitella tarkemmin ensimmäisen viikon tapahtumista, mutta nyt tervetuloa kurkistamaan 18,5 neliön asuinkolooni! Asun siis opiskelija-alueella nimeltä Olofshöjd, melko lähellä keskustaa. Pienen kävelymatkan päässä on myös huvipuisto Liseberg, jonne on päästävä vielä keväällä. Göteborgin yliopisto on kaupunkiyliopisto niin kuin Helsingin yliopistokin, eli kampus ei ole yhtenäinen, vaan rakennuksia on eripuolilla kantakaupunkia. Ruotsin kielikurssini sijaitsee Humanistenissa alle vartin kävelymatkan päässä, yhteiskuntatieteelliselle puolestaan menee ratikalla parikymmentä minuuttia.
Olofshöjdissä on tosiaan vain opiskelija-asuntoja. Tämän kalustetun yksiön vuokra on noin 400 euroa kuussa ja siihen kuuluu sähkö, vesi ja internet. Vähän kalliimpaa kuin HOASilla, eikö olekin? Asunto oli kuitenkin positiivinen yllätys, erittäin siisti ja kylpyhuonekin on juuri remontoitu. Itselläni ei ole ollut mitään ongelmia esimerkiksi lämmityksen kanssa, hyvin tarkenee olla. Tosin kuulin toisilta suomalaisilta, että he ovat joutuneet teippaamaan ikkunan raameja, koska on ollut niin kylmä. Jollain oli ollut asunto myös hieman likainen edellisen asukkaan jäljiltä. Eli on vähän tuurista kiinni, millaisen asunnon saa ja kenen jäljiltä. Itse lähetin mentaalisia ylisanoja edelliselle asukkaalle, joka oli jättänyt minulle kolme rullaa vessapaperia! Kiitos! Täytyy pistää hyvä kiertämään sitten kun itse lähden täältä. Lisäksi edellinen asukas oli jättänyt jälkeensä joitain siivoustarvikkeita sekä luultavasti roskakorin. Ainakin eräs ystäväni sanoi, ettei hänellä ollut omassa asunnossaan roskakoria valmiina. Tuurista siis riippuu, mitä sieltä löytyy. Esimerkiksi joillekin edellinen asukas on jättänyt nettikaapelin ja jopa petivaatteet, itse jouduin ne ostamaan (okei äiti osti peiton ja tyynyn).

Ostin 5 metrin nettikaapelin, jotta se varmasti ylttää lempipaikkaani eli sänkyynTyhjäähän täällä on, mutta en kyllä viiden kuukauden takia ala tämän enempää sisustamaan. Toin Suomesta mukanani petivaatteet, mutta peitto ja tyyny piti siis ostaa täältä. Onneksi oli mamma mukana. <3 Saa nähdä, mitä teen niille sitten keväällä. Tulisko joku hakemaan mut täältä ekstra matkalaukun kanssa? Tavaraa oli jo lähtiessä juuri yli sallitun, 24 kiloa, joten ihan ei mahdu laukkuun nuo...

Kuten varmaan huomaatte, tästä lukaalista puuttuu keittiö. Keittiö löytyy rappukäytävästä omasta "asunnostaan" ja se jaetaan muiden kanssa. Monet, kenen kanssa olen puhunut, jakavat keittiön nelistään, mutta mun rapun keittiötä käyttää peräti kahdeksan henkilöä. En ole sitä vielä ihan hirveästi käyttänyt muuta kuin säilytykseen. Jokaisella on oma laatikko ja kaappi sekä osio jääkaapista. Minun laatikkoni ja kaappini ovat vielä tyhjät, sillä en oikein raaskisi ostaa mitään keittiötarvikkeita. Pitääkö jokaisella kahdeksalla henkilöllä olla omat juustohöylät? Yhteisiäkin tavaroita on, täytyy käydä tutustumassa niihin paremmin ja suunnitella ruuat sen mukaan, mitä välineitä sieltä löytyy. :D 

Keittiö oli ihan perussiisti, mutta saa nähdä, miten kahdeksan erilaista ihmistä tulee siellä toimeen. Toisen "perussiisti" saattaa toiselle olla kamala sekasotku. Keittiössä oli useampi jääkaappi, joihin olen käynyt kurkkimassa. Toinen oli siististi järjestyksessä, toinen taas aivan täyteen sullottu kamaa. Uskon, että jokainen aikuinen ihminen siivoaa kyllä omat jälkensä, mutta entäs ne yhteiset askareet, kuten roskien vieminen? Helposti menee varmaan siihen, että täyteen roskikseen laitetaan vaan päälle vielä vähän lisää ja ajatellaan, että seuraava sitten vie.Kotoisa olo kun lukee suomeksi =)


Kokonaisuudessaan ei ole kyllä mitään valittamista tästä asunnosta! Kämppä myös hoitui suomalaiselle vaihtarille todella helposti. Täytin yhden kaavakkeen netissä ja muutaman päivän päästä minulle jo tarjottiin asuntoa. Olen kuullut, että suomalaisille vaihtareille (ainakin Nordplus/Nordlys-opiskelijoille) olisi ihan takuu kämpästä, eli pääsemme jotenkin jonon ohi. Nyt keväällä kaikki vaihto-opiskelijat saatiin majoitettua opiskelija-asuntoihin, mutta ilmeisesti syksyisin tilanne ei ole yhtä hyvä. Lisäksi täällä asuu ihan paikallisia opiskelijoita myös, joten saa olla tyytyväinen, miten helposti kaikki järjestyi.

Jos Göteborgiin tulee vaihtoon, niin Olofshöjd on ehdottomasti paras paikka asua (ihan kun mä edes tietäisin niistä muista..). Tää on suurin opiskelija-alue ja täällä luultavasti kaikki uudet tututkin asustaa. Luentojen jälkeen on kiva mennä yhtä matkaa kotiin. Vaikka alueella asuu satoja opiskelijoita, niin meininki on vaikuttanut todella rauhalliselta. Keskiviikkona oli yhdessä pyykkituvassa Laundry Room Party, jonka tosin itse missasin kouluhommien takia (tää mun vaihto on mennyt ihan opiskeluksi! Siitä lisää myöhemmin). Tältä näyttää mun viikonloppu:

Kasassa neljä koulukirjaani - kahdeksan puuttuu vielä

1 kommentti:

  1. Hyvin olet ahkeroinut Napsukka :) Ehkä mä tuun sit opettamaan sua keittiön kanssa ;)

    VastaaPoista