perjantai 24. tammikuuta 2014

Hyvästit Australialle (ainakin toistaiseksi)


Tiedättekö sen tyypin, joka lähti Australian-matkaltaan ajatellen: "No nyt on tämäkin paikka nähty, ei tarvitse enää tulla takaisin". Joo, en mäkään. Euroopan kokoisella mantereella aika loppuu varmasti kesken pidemmälläkin reissulla, saati sitten parissa viikossa. Sydneyn kantakaupungin saimme melko hyvin tässä ajassa haltuun, vaikka olisi sielläkin ollut vielä vaikka mitä mielenkiintoista nähtävää. Takaisin on siis päästävä.

Viimeisenä päivänä kävimme Bondi beachilla. Ranta oli totta kai täynnä ihmisiä, mutta toisaalta emme muuta odottaneetkaan Australian kuuluisimmalta rannalta. Bondi oli ihan mukava (suosittelen silti enemmän Manlya tai Watsons Bayta), mutta sää ei suosinut meitä tuona päivänä. Lämpöä oli ihan mukavasti, mutta aamusta asti oli todella pilvistä ja noin tunnin rannalla olemisen jälkeen alkoi vielä sataa. No, ainakin tuli nähtyä! Bondin kanssa samalla suunnalla olisi ollut useampia pienempiä rantoja, esimerkiksi Coogee ja Bronte. Piti jättää seuraavalle kerralle jotain myös. ;)

Bondi
Jokaisella on oma tyyli :)

Reissun ainoat shoppailut jätimme lähtöpäivän aamuun. Koska matka pallon toiselle puolelle maksaa itsessään jo niin paljon, oli alusta asti selvää, että kaupoissa kiertely jätetään tällä kertaa väliin. Ostimme kuitenkin yhdellä dollarilla alla olevan magneetin muistoksi jääkaappiamme koristamaan. Lisäksi sain Mikolta joulu- ja 3-vuotispäivälahjaksi uggit! Olin juuri pari viikkoa ennen lähtöä jutellut ystäväni kanssa, että onko järkeä ostaa kalliita lampaannahka kenkiä, ovatko ne laadultaan todella niin paljon paremmat kuin 20 euroa maksavat vastaavat? Tuleeko nekin astuttua lyttyyn ja nuhjuisiksi yhdessä talvessa? Keskustelu päättyi johtopäätökseen, että ei ole järkeä, mutta kas kummaa, kun Mikko halusi ostaa uggit minulle joululahjaksi, niin kyllä kelpasi!
 

Uggit ovat Australiassa huomattavasti halvempia kuin Suomessa. Omani maksoivat suunnilleen sata euroa alennusmyynneissä. Omat uggini eivät ole ne tunnetuimmat UGG Australiat, vaan Ozwear Connectionin UGGit. UGG Australia on Yhdysvaltalaisen Decker Corporationin omistama ja heidän saappaansa on jo muutaman vuoden ajan tehty Kiinassa. Ozwear puolestaan on Australialainen ja uggit on myös tehty Australiassa. "Ugg boots" tarkoittaa siis yleisesti lampaannahasta ja villasta valmistettuja saappaita.

Suurimmat erot vanhoihin synteettisiin uggia muistuttaviin kenkiini ovat jykevämpi pohja, kantapäässä oleva tuki sekä lämpöisyys. Kengän takaosan tuki estää kenkää menemästä lyttyyn, kun sitä laitetaan jalkaan ja sillä kävellään. Lämpö taas on aivan omaa luokkaansa. Entisissä kengissä pidän aina talvisin sukan lisäksi villasukkia (ja monesti sukkahousut vielä väliin kolmanneksi sukaksi) ja silti mulla tuli niissä kylmä täällä Ruotsissa. Uggeissa mulla on vain ohut sukka, eikä jalkoja ole paleltanut vielä kertaakaan. Uggejahan voi käyttää myös kesällä paljaaseen jalkaan, koska lampaanvilla hengittää eikä hiosta. En tosin usko, että tulevat itsellä kesäkäyttöön.. :D

Olen kovin ihastunut kauniisiin uggeihini, mutta tuskin vieläkään maksaisin niistä 200 - 300 euroa, mitä Suomessa näkee pyydettävän. Täytyy siis hakea seuraavat taas Australiasta, kun nämä joskus joutavat eläkkeelle. ;) Toivottavasti kengät saavat pitkän elämän! Tavallista kalliimmissa tavaroissa on varmaan se hyvä puoli, että niitä kohtelee erityisellä huolellisuudella, mikä osaltaan pidentää niiden käyttöikää. Sata euroa on laadukkaista kengistä tietenkin halpa hinta, mutta tuntuu se näin opiskelijan näkökulmasta aika suurelta vielä. Valitettavan usein (lähes aina) sitä valitsee mahdollisimman halvan tuotteen, joka pitää sitten uusia parin vuoden päästä, kuin että kerralla panostaisi kestäviin tavaroihin. Kiitos siis lahjasta vielä kerran rakas, ajattelen aina sinua kun varpaani ovat lämpimässä!

Social tree Singaporen lentokentällä
Lennot Suomeen menivät helpommin kuin tullessa. Australiaan mennessä olin ensinnäkin yksin ja molemmat lentoni olivat yölentoja. Joillekin yölennot ovat varmaan parempi vaihtoehto, mutta itse kun en osaa nukkua koneessa, niin ne tuntuvat aika raskailta. Lentomme Sydneystä Singaporeen lähti päivällä ja kahdeksan tunnin lento meni sujuvasti leffoja katsellen ja lukien. 12 tunnin lento Suomeen meni myös ihan ok, nukuin sellaisia 30 minuutin pätkiä kerrallaan. Lomaltapaluumasennuskaan ei iskenyt niin pahasti, kun pääsi omaan pehmeään sänkyyn!

Siinä meidän Australian matka pääpiirteittäin. Menee kyllä ehdottomasti meidän yhteisten matkojen TOP3-listalle! Luultavasti tulee menemään useita vuosia (tai jopa vuosikymmeniä? Hyi miten kamala ajatus!) ennen kuin pääsemme kengurumaahan takaisin, mutta varmasti joskus vielä!

Hyvää viikonloppua kaikille! Mun viikonloppu meneekin koulukirjojen parissa. Ruotsalaiset ovat ilmeisesti jotain yli-ihmisiä, vai mitä sanotte siitä, että koulua on takana viisi päivää ja meidän olisi kuulunut lukea jo noin 700 sivua? Mä olen sivulla 77. Että niin.

1 kommentti: