sunnuntai 9. elokuuta 2015

Irlannin roadtrip: Cliffs of Moher

Lehmillä on ihan ok maisemat
Cliffs of Moher on se nähtävyys, joka Irlannissa pitää nähdä. Kalliot sijaitsevat noin 80 kilometrin päässä Galwaysta, mutta myös Dublinista voi tehdä päiväreissuja länsirannikolle. Kannattaa kyllä! Länsirannikkoa pitkin menee myös upea Wild Atlantic Way, jota kannattaa seurata roadtrippaillessa.

Pääsylippu alueelle maksaa kohtuulliset 6 euroa (4 euroa opiskelijalta). Turreja pörrää alueella tietenkin riittämiin, mutta niinhän se vain on. Kalliot levittäytyvät useiden kilometrien alueelle, joten mitä pidemmälle visitor centeristä kävelee, sitä rauhallisempaa on.
Mua ahdisti edes katsoa, miten lähelle reunaa monet menivät!

Pudotus kallioilta on kohdasta riippuen 100-200 metriä. Korkein kohta, 214 metriä, sijaitsee kahdeksan kilometria visitor centerilta pohjoiseen. Sinne asti ei lähdetty, mutta kyllä nuo sadan metrin pudotuksetkin pistivät puntin tutisemaan. Lievästä korkeanpaikankammosta huolimatta päällimäinen fiilis tuolla oli ihmetys ja ihastus.  Tuntui, kuin olisi maailman laidalla. Onko tällaisia paikkoja oikeasti olemassa? Paikka vaikutti ennemminkin fantasiakirjasta tai -leffasta repäistyltä. Ja toden totta: myöhemmin luin, että kuudetta Harry Potter leffaa on kuvattu tuolla!

Kalliolle on rakennettu aita suojelemaan kävijöitä, mutta aitaa ei ole rakennettu aivan jyrkänteen viereen, vaan muutaman metrin päähän siitä. Mitä tästä sitten seuraa? No, kieltokylteistä huolimatta, kaikki innokkaat turret hyppäsivät aidan yli reunan puolelle parempien näköalojen perässä. Mekin kävelimme suurimman osan ajasta väärällä puolella aikaa, vaikkakin pysyimme reippaasti yli parin metrin päässä reunasta. Monet hurjapäät kävelivät aivan reunalla tai jopa istuivat siinä. Mulla tulee tätä kirjoittaessakin hirveä fiilis sitä muistellessa, pelkkä katsominenkin ahdisti. Ja jotenkin se ahdisti, kun väkeä oli kuitenkin melko paljon siellä kävelemässä. Entä jos joku olisi horjahtanut ja tuupannut toista tai joku olisi saanut kreisikohtauksen ja tyrkännyt sivullisen alas? Joo, ei ehkä kovin todennäköistä, mutta korkeanpaikankammoisella alkoi vähän mielikuvitus laukata!


Cliffs of Moher oli ehdottomasti yksi koko reissun highlighteja. Suosittelen käyntiä lämpimästi, joskin korkeita paikkoja pelkäävien kannattaa pysytellä sen aidan toisella puolella!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti