sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Sympaattinen Ljubljana

Mun lempparirakennus LjubljanassaSlovenian pääkaupunki Ljubljana on pieni ja sympaattinen. Asukkaita kaupungissa on vähän päälle 300 000, eli se on puolet pienempi kuin Helsinki. Meidän Slovenian matka kesti neljä päivää, kahtena päivänä pyörimme kaupungilla, yhtenä päivänä teimme retken Bled-järvelle ja yhden sadepäivän keskityimme lähinnä shoppailuun sekä syömiseen. Pari päivää riitti ihan mukavasti Ljubljanan keskustaan tutustumiseen, vaikka ainahan sitä lomalla viihtyisi kauemminkin. Slovenia on melko pieni maa, joten esimerkiksi autolla eri paikkoihin tutustuminen on helppoa. Ehkä vielä joskus palaamme.

Suosittelen lämpimästi kaupunkilomaa suunnitteleville Ljubljanaa. Paikka toimi hyvin näin lokakuun lopussa, ja on varmaan vielä ihanampi keväällä, kesällä ja alkusyksystä. Itse asiassa tuolla oli ollut vielä lokakuun puolessavälissäkin lämpöä yli 20 astetta. Meidän loman aikana lämpötilat vaihtelivat 9 asteesta 17:n. Tärkeintä tietenkin oli, että säät olivat paremmat kuin Suomessa. Siihen nyt ei paljoa vaadittu. Hintataso oli myös oikein sopiva, erityisesti 1,2€ maksavat viinilasilliset lämmittivät mieltä. Vähän itketti Helsingissä maksaa samoista senttilitroista sitten se yli seitsemän euroa.

Shoppailun saralla Ljubljanan keskusta ei ole kovin ihmeellinen. Muutamia perusliikkeitä H&M:stä Zaraan löytyy, mutta suurempi tarjonta löytyy kauppakeskuksista, jotka eivät ole aivan keskustan alueella. Itse emme jaksaneet lähteä bussilla suhaamaan. Keskustan alueella oli kyllä useampi tavaratalo, mutta noissa hintataso oli turhan korkea ja tarjolla lähinnä merkkejä. Tyydyin siis Henkkamaukan antimiin ja shoppailuun upposi maltilliset 50 euroa. Ketjuliikkeiden hintatasossa ei tietenkään ollut niin suurta eroa Suomen hintoihin, mutta kyllä tuohon viiteenkymppiin mahtui pipo, neule, rintaliivit ja t-paita.


Ljubljanan shoppailut: halinallepipo ja batmanpaita


Kaiken kaikkiaan Ljubljanasta jäi todella hyvä kuva meidän reissumuistoihin. Ljubljana on yksi turvallisimmista pääkaupungeista maailmassa ja varmasti myös yksi aliarvostetuimmista Euroopassa. Ei ole vain yksi tai kaksi kaveria, jotka eivät ole tienneet, minkä maan kaupungista on kysymys. Paras aika tuolla lienee kevät tai syksy - lämpöä riittää ja turisteja ei ole liikaa. Vielä näin lokakuun lopussakin paikalliset kokoontuivat joenvarsiterasseille vilttien alle ja perjantai-iltana näimme talvivaatteisiin sonnustautuneen DJ:n ja laulajan viihdyttävän baarikansaa.

2 kommenttia:

  1. Meillä oli kesällä kylässä slovenialainen couchsurffari, joka ylisti kyllä kotikaupunkinsa Ljubjanan ihan huippupaikaks kans. Lupas myös majottaa meijät, jos joskus sinne eksytään, joten ehkäpä ehkäpä.... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eksykää ihmeessä, varsinkin kun olisi paikallinen opas niin saisi varmasti vieläkin enemmän paikasta irti! Mutta menkää vasta kun kevät taas tulee, ne joenrantakuppilat näytti just siltä että siellä viihtyisi kesäöinä aamunsarastukseen asti juoden niitä euron viinilasillisia ;)

      Poista