perjantai 8. elokuuta 2014

DUBAI

Nyt pääsen kirjoittamaan tämän kesän viimeisestä reissusta. Heinäkuun alussa vietin viikon vanhempieni ja Mikon kanssa Dubaissa. Matka oli varattu jo keväällä ja pari melko tärkeää pikkuseikkaa oli unohtunut varatessa: 1) Arabiemiraateissa on kesällä kuuma ja 2) tämän vuoden Ramadan osui heinäkuulle. Lähdettiin kuitenkin matkaan iloisin mielin, uudet kokemukset ovat aina tervetulleita. Nyt on sitten koettu 45 asteen kuumuus ja muslimien paastonaika. Dubai on ehdottomasti sellainen kohde, jossa jokaisen kannattaisi käydä kerran elämässään!

Lennettiin Dubaihin Frankfurtin kautta ja saavuttin perille kymmenen jälkeen illalla. Oltiin varauduttu henkisesti kuumuuteen ennustuksien näyttäessä jokaiselle päivälle 40 - 45 astetta, mutta kun astuttiin lentokentän viileydestä ulos, niin taisi kaikilla tipahtaa leuat lattiaan. Se kuumuus oli jotain ihan käsittämätöntä, en ole koskaan kokenut vastaavaa. Hiki alkoi puskea pintaan noin seitsemässä sekunnissa. Aurinko oli laskenut jo aikoja sitten, mutta silti mittari näytti 38 astetta. Onneksi ilmastointi toimi kaikkialla autoista ostoskeskuksiin. Kun astui ulkoa sisälle, lämpötila tippui yli 20 astetta ja sisällä tuntui kylmältä. Kun taas astui sisältä ulos, aurinkolasit ja kameran linssi huurustuivat. 

Kuuluisa Atlantis-hotelli

Näkymiä uimarannalta

En suosittele matkustamaan Dubaihin keskikesällä, mutta jos tämän "virheen" tekee, niin kyllä siitäkin selviää. Meillä oli hyvä viikko, ja oikeastaan Suomen kuumuus on ollut välillä jopa tukalampaa, koska sitä ei pääse karkuun sisälle. Aurinkoa ei pystynyt ottamaan, vaan varjossa oltiin koko ajan. Rusketus tarttui silti. Uima-altaassa (jota jäähdytettiin kylmällä vedellä..) tuli polskittua tuntikaupulla, vilu ei tullut missään vaiheesa. Meri sen sijaan ei ollut virkistävä, koska vesi oli lähes kuumaa. Tuntui kuin olisi mennyt porealtaaseen, vesi oli rannantuntumassa 38 asteista.

Kaupungin kiertely piti jättää noilla helteillä minimiin. Onneksi Dubaissa on paljon nähtävää sisätiloissa, esimerkiksi maailman korkein rakennus Burj Khalifa, museot sekä lukuisat ostoskeskukset, joissa on paljon nähtävää vaikkei mitään ostaisikaan. Välimatkat eri kaupunginosien välillä on melko pitkiä ja helpoin tapa liikkua on metro tai edulliset taksit. Ilmastointi <3. Haluttiin kuitenkin nähdä vähän kaupunkiakin kun kerran tuolla saakka oltiin. Paras tapa noilla lämpöasteilla siihen oli Hop-On Hop-Off bussi, joka kiersi kaikki tärkeimmät nähtävyydet. Vuorokausilippu maksoi 45 euroa per naama. Lipuilla oli siis hintaa, mutta ilmastoidulla bussilla kulkeminen oli miellyttävää ja helppoa. Lisäksi busseissa oli jääkaappi täynnä vesipulloja ja vaikka oli Ramadan, niin bussin sisällä sai juoda vettä. Ilman vettä ja ilmastointia ei oltaisi varmaan selvitty hengissä kaupunkikierroksesta.


Liian kuuma rannalla olemiseen

Burj-al-Arab: seitsemän tähden hotelli
Burj-Khalifa: maailman korkein rakennus
Dubai on aavikolle noussut miljoonakaupunki. Siellä todella pystyi näkemään sen, mitä rahalla voi saada aikaan. Toinen toistaan hienommat pilvenpiirtäjät, The Palm -saaret, kultasoukki, sisälaskettelukeskus ja jättimäinen akvaario ostoskeskuksissa. Mielenkiintoista Arabiemiraateissa ja Dubaissa on ekspattien valtava määrä. Yhdistyneissä Arabiemiraateissa on yli 9 miljoonaa asukasta, mutta niistä vain vähän päälle miljoona on maan kansalaisia. Mekään emme viikon aikana tavanneet ketään paikallisia. Hotellityöntekijät, taksikuskit, myyjät, tarjoilijat jne. olivat ympäri maailmaa. Seitsemästä emiraatista Dubai on modernein ja helpoin kohde turistille. Pukeutumiseen ja käyttäytymiseen liittyvät säännöt pätevät kyllä täälläkin, mutta niiden noudattaminen oli hyvin helppoa. Alkoholia saa vain hotellien yhteydessä olevista ravintoloista, humalassa ei saa esiintyä, hellyyttä ei tule osoittaa julkisesti ja tulee pukeutua peittävästi. Kirjoitan näistä vielä lisää erikseen. Lisäksi Dubai on hyvin turvallinen ja siisti matkakohde. Lähi-Itään tutustuminen kannattaa aloittaa täältä!


Kirjoitan vielä lisää muun muassa nähtävyyksistä, pukeutumisesta sekä Ramadanista. Hyvää viikonloppua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti