maanantai 11. elokuuta 2014

Dubai: Ramadan matkustaessa

Vierailimme Dubaissa ramadanin aikaan, mikä oli mielenkiintoinen kokemus. Ramadan on islamilaisen kalenterin yhdeksäs kuukausi ja sen ajankohta vaihtelee vuosittain. Kuukauden ajan muslimien tulee paastota auringon noususta auringon laskuun. Islam on Arabiemiraattien valtauskonto, joten myös ei-islaminuskoisten odotetaan kunnioittavan paastoa. Turistin ei siis tarvitse itse paastota, mutta julkisilla paikoilla syöminen ja juominen on kielletty.

Hotellilla ramadan ei näkynyt kovinkaan paljoa, paitsi vieraiden vähäisessä määrässä. Arabiemiraateissa low-season on kesällä ja Lonely Planetin mukaan heinä- ja elokuu ovat the months to avoid. Challenge accepted! Ramadan sekä 45 asteen kuumuus pitivät siis huolen siitä, että hotellilla oli hyvinkin väljää. Hotellialueella sai kuitenkin syödä ja juoda aivan normaalisti. Ainoastaan alkoholin tarjoilua oli rajoitettu siten, että se alkoi hotellillakin vasta kahdeksalta illalla. Pystyimme elämään tämän kanssa.

Kaupungilla ramadan näkyikin sitten selvästi. Kaikki terassit, kahvilat ja ravintolat ammottivat tyhjyyttään. Kauppakeskuksissa oli päivisin hiljaista (ei haitannut - ei ruuhkia!). Mielenkiintoista oli se, että monet ravintolat olivat kyllä auki, vaikka niissä ei saanut syödä. Esimerkiksi Subwayssa leipätiski oli peitetty lakanoilla, jota sitten raotettiin hieman, kun ei-islaminuskoiset tulivat hakemaan syötävää. Syöminen piti tehdä jossain piilossa, eli omassa autossa tai kotona. Hassua kuvitella, miten suuri rahallinen menetys ramadan on yrityksille, kun kaupunki hiljenee. Toisaalta ihan siistiä, että jotkut asiat ovat vielä niin pyhiä, ettei niitä mietitä rahan kautta.

Tyhjää

Ramadan ei meidän lomaamme haitannut, täytyi vain miettiä ruokailuja vähän etukäteen. Täytyy kyllä nostaa hattua paastoaville - itse en siihen kykenisi. Tai ainakin olisin koko kuukauden vihainen kuin ampiainen... Päivä ilman aamiaistakin on aivan kamala! :P Myös juomattomuus tuossa kuumuudessa on aika inhottava ajatus. Onneksi noilla pituuspiireillä ei sentään ole yötöntä yötä - aurinko laski vähän seitsemän jälkeen ja sitten paasto rikottiin suurilla pidoilla.

Ramadanin ulkopuolellakin Arabiemiraateissa on tapoja, joista on hyvä tietää matkustaessa. Pukeutumisesta kirjoitinkin jo. Lisäksi alkoholia saa vain hotellien yhteydessä olevista ravintoloista eikä humalassa sovi esiintyä julkisella piakalla. Saman sukupuolen väliset suhteet ovat rikos eikä avoliittoa tunnusteta. Teoriassa avopari ei ilmeisesti saisi majoittua samassa hotellihuoneessa, mutta tätä katsotaan ainakin Dubaissa läpi sormien. Julkiset hellyydenosoitukset ovat kiellettyjä, myös avioparien väliset. Tämä viimeinen meinasi tuottaa meille vähän vaikeuksia muistaa, kun ollaan totuttu kulkemaan käsi kädessä. Hyvin kuitenkin selvittiin aiheuttamatta (toivottavasti) pahennusta.

PS: Muslimit eivät syö sianlihaa, joten sitä ei ollut hotellissa tarjolla. Sen sijaan aamiaisella oli kalkkunapekonia (äiti: turkkilaista pekonia - turkey bacon...), joka oli miljoonasti parempaa kuin tavallinen! Nomnom. Kokeilkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti