perjantai 25. huhtikuuta 2014

Manneken Pis & Jeanneke Pis



Brysselin tunnetuin nähtävyys taitaa olla Manneken Pis, pikkuinen pissaava pronssipoika. Pronssiversion lisäksi matkamuistomyymälöistä lyötyi suklaapoikia, pullonavaaja- ja magneettipoikia, tauluja... you name it. Etsimme pojan heti ensimmäisenä päivänä (eikä oltu ainoita) ja reaktio oli perinteinen "onpa se pieni!". Patsas on pystytetty 1600-luvun alussa, mutta se on varastettu useampaankin otteeseen, joten tämän hetken pronssipoika on peräisin vuodelta 1965. Wikitravel kertoo patsaan alkuperästä näin: "There are many stories of the statue's significance. It is believed to have been inspired by a child who, while in a tree, found a special way to drive away invading troops. Another story goes that a father was missing his child and made a declaration to the city that when he found him he would build a statue of him, doing whatever it was that he was doing. It has also been said a witch turned him to stone for peeing on her property."

Mietimme, että miten jostain noin pienestä voi tulla ison kaupungin symboli. Isot maamerkit kuten Eiffel ja Colosseum käyvät paremmin järkeen, koska niitä ei voi olla huomaamatta kaupungissa käydessään. Mutta tuollainen 60 senttimetrin pituinen poika sivukadulla? Ketkä ovat ensimmäisinä alkaneet hehkuttaa pissaavaa poikaa ja mistä lähtien turistit toistensa perään ovat lisänneet pojan kaupunkikierroksensa ensimmäiseksi kohteeksi? Ehkä pojan maine on alkanut siitä varastelusta. Tuskin kovin moni olisi kuullut vaikkapa Gävlen olkipukista, jos sitä ei tuikattaisi tuleen vuosittain. 



Manneken Peace
Brysselistä löytyy myös toinen pissaava lapsi, nimittäin Jeanneke Pis. Tyttöpatsas on pystytetty vasta 1980-luvulla ja on huomattavasti tuntemattomampi kuin veljensä. Jeanneke on sijoitettu pienelle sivukujalle umpikujan päähän ja sitä suojaa vandalismilta isot rautaportit. Tyttöä oli myös kuvaamassa yllättävän paljon turisteja, tosin kuvista näkyy, ettei näkyvyys rautaporttien läpi ole kovin hyvä. Tyttö parka, en tiedä mitä sille on tehty, kun on tuollaiset aidat pitänyt rakentaa...





Luin vasta matkan jälkeen, että Brysselistä olisi löytynyt vielä kolmaskin patsas samaa sarjaa: Zinneke Pis, jalkaa nostava koira! Nyt harmittaa, kun ei tullut sitä nähtyä. Mielestäni Brysselin kannattaisi vielä viedä eteenpäin tätä ideaa ja tehdä patsaat kaikista Nooan arkin eläimistä pissimässä ympäri kaupunkia. Norsu, kirahvi, dinosaurus... Mitä isompi sen parempi. Ja sitten vielä aikuisista miehistä ja naisista patsaat myös. Bryssel voisi olla maailman virallinen virtsapääkaupunki.

Mukavaa perjantaita! Tänne on luvattu superhyvää säätä viikonlopuksi, yli kahtakymppiä. Brysselin matkan aikana oli puihin puhjennut lehdet ja kukat, ihanaa! Annoin Mikolle mun villakangastakin Suomeen vietäväksi, päätin että kesä alkaa N-Y-T NYT ja minähän pärjään ohuella kesätakilla. 

1 kommentti: