maanantai 31. maaliskuuta 2014

Täydellinen puoliväli: en ö
Lauantai, vaihtoni puoliväli, oli yksi parhaista päivistä Ruotsissa tähän asti. Lähdettiin kolmen tytön voimin Göteborgin läheiselle Styrsön saarelle, matkaseuralaiseni olivat kotoisin Turkista sekä Itävallasta. Päivä oli huikean aurinkoinen ja lämpöasteet kohosivat auringossa johonkin 17 asti. Keväinen sää ja kaunis saari tekivät meistä hölmön onnellisia ja koko päivän kaikki asiat olivat amazing, beautiful, lovely, awesome, great, wonderful...

Satamaan meni ratikalla noin 30 - 40 minuuttia. Täällä ratikat menevät pitkälle lähiöihin asti ja kaupungin ulkopuolella olikin lähinnä omakotitaloalueita. Turkkilainen tyttö teki huomion, että täällä omakotitalot ovat yleensä puisia, kun taas Turkissa puutaloja on lähinnä rikkaammilla ihmisillä. Satamasta menimme lautalla parikymmentä minuuttia saarelle. Lautoilla käy tavallinen julkisen liikenteen lippu, eli mitään ekstraa ei tarvinnut maksaa. Vielä kun oli lisäksi eväät mukana ja ainoa ostoksemme oli seitsemän kruunun (noin 80 senttiä) jäätelöt, niin halvaksi tuli tämä päiväretki!Paikallisia kulkupelejä vuokrattavana
Paikallisen papan masterpiece
Kolme jäätelöä 20 kruunua! Vad?!
Ei oltu todellakaan ainoat, jotka olivat saaneet idean tulla nauttimaan kevätpäivästä Styrsöön. Lautta oli täynnä ihmisiä sekä toinen toistaan suloisempia koiria. Saarella ei kuitenkaan ollut ruuhkaa ja saatiin olla suurin osa ajasta ihan keskenämme. Asukkaita Styrsöllä on noin 1400 ja saarelta löytyi pari kahvilaa, koulu, kyläkauppa sekä tietenkin Systembolaget (Alko). Paikka oli superkaunis ja rauhallinen, varmaan kiva paikka eläkeläisille sekä lapsille asua, mutta sääliksi kyllä käy paikallisia teinejä. :D Ei niitä varmaan edes kovin paljoa ole, saarella ei nimittäin ole esimerkiksi lukiota. Huomasimme olevamme tulossa vanhoiksi, kun ihastelimme omakotitaloja pihoineen ja suunnittelimme muuttavamme saarelle sitten eläkkeellä. Talot olivat awesome, (niin kuin kaikki muukin tuona päivänä), paitsi yksi talo hautausmaata vastapäätä. Sinne ei kukaan meistä halunnut muuttaa.

Talvella saattaa olla vähän ankeaa Styrsöllä. Kaunista varmaan silloinkin, mutta hemmetin kylmä eikä mitään tekemistä. Toisaalta, jos on hyvät naapurit niin ei kai siinä muuta tarvitse. Systembolagetista tonkka viiniä ja naapuriin. Jos saisin naapureikseni nämä tytöt Turkista ja Itävallasta, niin varmasti menisi talvikin nopeasti ohi. Styrsö on siis kiva kesäkaupunki. Musta tuo sanonta on vähän hölmö, sillä kaikki kaupungit ja paikat ovat yleensä kivoja kesällä. Kivan kaupungin mitta on se, onko se mukava tai edes siedettävä myös räntäsateella ja loskassa. Siksi asun Helsingissä.
Käytiin hakemassa kyläkaupasta jäätelöt ja asetuttiin hiekkatien varteen nurmikolle niitä syömään. Kauhean monessa paikassa tienvarsi ei ole se kaikista viihtyisin paikka, mutta Styrsöllä ei olekaan autoja. Ei autoja, kuinka mahtavaa! Okei, yksi ambulanssi sekä mopoauto nähtiin, mutta muuten paikalliset liikkuvat jalan, pyörillä, sekä golfautoilla. Yleisin kulkuväline oli kolmipyöräinen pyörä, jossa on edessä lava, jossa voi myös istua (näkyy seitsemännessä kuvassa ylhäältä). Meitä vastaan tuli papparainen pyörän päällä ja etulavalla oli kyydissä hänen puolisonsa, pikkuinen mummeli. Katsottiin heidän menoaan ensin huulet pyöreinä, ja sitten: "OMG, That was the coolest thing ever! I want to be like them when I'm old!". 

Aurinko lämmitti niin, että oli pakko ottaa takki pois, täydellistä. Olimme olleet Styrsöllä parikymmentä minuuttia ja suunnittelimme jo seuraavaa vierailua. Ensi kerralla isompi porukka, grilliruokaa sekä viiniä mukaan! Seuraavaksi lähdimme kiipeilemään kallioille ja ihailemaan maisemia ylhäältä päin.Ihan kelvolliset maisemat mun mielestä. Kiipeilyn jälkeen asetuimme jalkapallokentälle lounastamaan ja ottamaan aurinkoa (vaatteet päällä tosin vielä). Olo oli raukea ja rento. Joka toinen minuutti joku meistä julisti onneaan, oikein lietsoimme toistemme iloa. Positiiviset tunteet tarttuvat ja moninkertaistuvat hyvässä seurassa.

Kuunneltiin turkkilaista musiikkia. Yhdessä kappaleessa mies lauloi rakkaudestaan tumma hiuksista, mutta vaalea ihoista naista kohtaan. Turkissa on kuulemma oma sanansa henkilölle, jolla on tummat hiukset ja vaalea iho. Tästä termistä on vielä omat alaterminsä tumma- sekä keskitummahiuksiselle vaalea ihoiselle ihmiselle. Turkkilainen tyttö selitti olevansa itse tämä tummempi versio ja itävaltalainen tyttö voisi olla esimerkki vähän vaaleammasta (mutta edelleen melko tummahiuksisesta) tällaisesta tytöstä. Minä totesin tähän, että Suomessa muakin kuvailtaisiin bruneteksi. Turkkilainen nauroi tähän, että: "You're so blond". Aika hassua, miten kulttuuri vaikuttaa siihenkin, miten ihmiset kuvailevat samaa henkilöä.

Turkkilainen tyttö kysyi meiltä, haluaisimmeko me asua mielummin Ruotsissa vai omassa kotimaassamme. Itselleni tällä kysymyksellä ei ole samaa merkitystä kuin monelle muulle vaihtarille: jos tänne päätyisin joskus asumaan, niin se tuskin johtuisi siitä, että täällä olisi asiat merkittävästi paremmin kuin Suomessa. Mutta moni muu vaihtari ihan oikeasti pähkäilee sen asian kanssa, että minne tulee asettumaan opintojen jälkeen. Itävaltalainen tyttö sanoi, että luultavasti tylsistyisi Göteborgissa muutamassa vuodessa, mutta hän ei halua palata Itävaltaankaan. Jäi vähän epäselväksi, miksi hän ei tällä hetkellä pidä Itävallasta, ainakin yliopistokoulutus on kuulemma heikolla tasolla. Turkkilainen tyttö taas puhui pitkät pätkät maansa pääministeristä, joka on Suomenkin mediassa ollut viime aikoina hänen blokattuaan Twitterin. Muita pääministerin kommentteja tytön mukaan on ollut mm: "Nainen on osasyyllinen raiskaukseensa, jos hän on pukeutunut niukasti" ja "Tunnen oloni epämukavaksi raskaana olevan naisen kanssa, koska tiedän hänen harrastaneen seksiä". Morjens. Tyttö sanoi, että tuntuu inhottavalta, kun ihmiset kyselevät häneltä esimerkiksi tuosta Twitter-tapauksesta ja hän joutuu häpeämään omaa kotimaataan.

(c) K. A."Auto" pihassa
Vaikka tytöt pitävät Ruotsia hienona maana, niin kumpikaan ei näe itseään asumassa täällä pysyvästi. Yksi vaikuttava tekijä tässä on, valitettavasti, ihmiset. Lähes kaikki vaihtarit Pohjoismaiden ulkopuolelta kuvailevat ruotsalaisia kylmiksi ja harvalla vaihtarilla on ruotsalaisia kontakteja. Ruotsalaiset ovat tietenkin hyvin ystävällisiä, mutta heihin on vaikea tutustua paremmin. Itse kuitenkaan kuvailisi heitä kylmiksi, koska suomalaisen perspektiivistä tuollainen on vain, noh, normaalia. On normaalia, että naapuria moikataan ja ehkä vaihdetaan muutama sana, jos ollaan samaan aikaan keittiössä, mutta siihen se jää. On normaalia, että monet koulukaverit ovat vain koulukavereita. On normaalia, että en jutellut kaikille Arbetsmarknad-kurssin osallistujille. Uudella kurssillani on Unkarista kotoisin oleva luennoitsija, joka on asunut Ruotsissa yli vuosikymmenen. Kuten hän sanoi, Ruotsissa voi olla vaikea saada ystäviä, eikä ihmisillä on niin laajoja ystäväpiirejä, mutta jos sinulla on ruotsalainen ystävä, niin silloin sinulla todella on ystävä. Pätee mielestäni myös Suomessa. Mihin tarvitsen sataa tuttua, jos minulla on kymmenen todella hyvää ystävää?

Turkkilainen tyttö sanoi, että jos ulkomaalainen tulee Turkissa yliopistoon, hän on luultavasti tavannut jo ensimmäisen päivän jälkeen lähemmäs sata uutta tuttavuutta. Kaikki tulevat esittäytymään, kyselemään ja pyytämään mukaan lounaalle. Tyttö kertoi, että välillä ulkkareista jopa taistellaan: Tule meidän kanssa! Ei, kun meidän! Sitten otetaan kädestä kiinni ja talutetaan hämmentynyt ulkomaalainen mukaan. Tyttö: "That's why turists love Turkey". Haha, mulla ei ollut sydäntä sanoa, että iso osa suomalaisista turisteista kokee nämä tämän tyyliset lähestymiset kaupungilla lähinnä ahdistavina. :D Tapa repiä turisteja kauppoihin ja ravintoloihin on vähän rasittava, mutta pakko myöntää, että jos olisin muuttamassa uuteen maahan, niin olisihan se kiva saada ystäviä noin vaivattomasti.

(c) K. A.


Itävaltalainen tyttö tiesi kertoa, että madot kaivautuvat syvälle rantahiekkaan, mistä jää jälkeen tuollaisia hiekkakasoja

Takaisin kaupungissa
Paluumatkalla oltiin kaikki superväsyneitä ihanasta päivästä. Onnellisuus on väsyttävää, itävaltalainen nukahti ratikkaan. Mutta saariretki oli aivan mahtava tapa juhlistaa vaihtoni puoliväliä! Göteborgin läheisyydessä on muitakin saaria kuin tämä Styrsö, saa nähdä "ehdinkö" vierailla niilläkin, vai jääkö vain puheeksi.

PS: Sain opettajalta viestin, että pääsen Arbetsmarknad-kurssin tentin läpi, jes! Lisäksi ryhmämme sai lopputyöstä VG:n, eli parhaimman mahdollisen arvosanan. Selvisin, I did it! 15 opintopistettä suoritettu på svenska!

PS2: Kirjoitin täällä, että meillä on Mikon kanssa ollut vähän vaikeuksia saada musta hyppykuvia. En ollut ihan varma, onko ongelma Mikon laukaisinsormessa vai mun olemattomassa ponnistusvoimassa, mutta nyt mysteeri on ratkennut! Otettiin nimittäin tyttöjen kanssa hyppykuvia ja joka ikinen niistä onnistui. Niin! Että Mikolle vähän valokuvausharjoituksia, mun hypyissä ei ole mitään vikaa. ;)

2 kommenttia:

  1. Minun täytyy opetella Napsun kuvaamista runsaasti lisää :) Haluun kyl nähä ne teidän hyppykuvat :D

    VastaaPoista