keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Vaduz, Liechtenstein


Pääsiäisen Sveitsin reissulla tehtiin myös päiväreissu Vaduziin, Liechtensteinin pääkaupunkiin. Ajettiin junalla vähän yli tunnin matka Sarganssiin ja siitä puolisen tuntia bussilla Vaduziin. Juna- ja bussiliput edestakaisin rokottivat lompakkoa aika tuntuvat 70 euroa, mutta ei käynyt mielessäkään skipata reissua. Ensinnäkin Liechtensteiniin tuskin tulisi matkattua muuten, ja ei sitä tiedä, milloin ollaan taas huudeilla. Lisäksi jo junamatka itsessään aivan huikeiden järvi- ja vuorimaisemien läpi oli rahan arvoinen. Sveitsin kirkkaan turkoosit vedet olivat kyllä jatkuvasti ihailun ja ihmetyksen aiheena.
Vaduzissa asuu noin 5000 ihmistä ja suurin osa keskustassa liikkuvista ihmisistä tuntui olevan tuolloin pääsiäisen aikaan muita turisteja. Pienen keskustan sai päiväreissun aikana ihan mukavasti haltuun ja olisi siellä varmasti toinenkin päivä kulunut helposti. Hintataso on aika sama kuin Sveitsissä - hiton kallista siis.

Heti kun pääsimme ulos bussista, niin alkoi sataa vettä / räntää. Pelastauduimme Landesmuseumiin, jossa sattui vielä tuona päivänä olemaan ilmainen sisäänpääsy. Wikitravel kertoo valehtelee näin: "Landesmuseum which gives you a view of the broad history of Liechtenstein". Liechtensteinin historia olisi oikeasti kiinnostanut meitä, kun pikkuisesta maasta ei ihan kauheasti tietoa etukäteen ollut, mutta kaikki tekstit museossa oli saksaksi! Argh! Tyydyttiin siis katselemaan erilaisia esineitä ja sepittämään Liechtensteinille historia ihan omasta päästämme. Museon eläinosastolla sentään pärjäsi ilman saksan kieltä: Liechtensteinin eläimistö vaikutti hyvin samanlaiselta kuin Suomen.

Lopulta tuosta museoreissusta tuli kuitenkin yksi koko pääsiäisreissumme kohokohtia, ainakin omasta mielestäni. Ylimmästä kerroksesta löytyi nimittäin aivan loistava Marilyn Monroe näyttely. Näyttelyn nimi on "Marilyn - the Strength Behind the Legendary Monroe" ja tuolta tosiaan tekstit löytyi myös englanniksi. Näyttely koostui Marilynin henkilökohtaisista tavaroista: vaatteista, kirjeistä, käsikirjoituksista jne ja niiden avulla kerrottiin koko Marilynin elämäntarina. Ihan huikean kiinnostava ja hyvin tehty näyttely! Näyttely on Vaduzissa 1.11.2015 asti, joten jos joku sattuu jostain syystä Liechtensteiniin eksymään, niin käykää ihmeessä!

Toinen Vaduzin nähtävyys, jonka kävimme katsomassa, oli Vaduzin linna. Kukkulalle kiivetessä näki koko Vaduzin ja onhan noi vuorimaisemat aina yhtä siistejä! Linnaa itseään sai ihailla vain ulkopuolelta, sillä se on Liechtensteinin prinssin virallinen residenssi!

Nyt on tämäkin Euroopan minivaltio sitten nähty. Tai ainakin pääkaupunki on nähty, hienoja paikkoja löytyisi varmasti enemmänkin. Aina matkustaessani mietin, millaista olisi oikeasti asua siinä maassa tai kohteessa. Liechtensteinissa mietin, että millainen on liechtensteinilaisten kansallisidentiteetti? Mikä heidät omasta mielestään erottaa sveitsiläisistä ja itävaltalaisista? Millainen on stereotyyppinen liechtensteinilainen?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti