keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Ajaminen Irlannissa


Tämä postaus on kirjoitettu yhteistyössä rakkaan chauffeurini Mikon kanssa.

Dublinin päivän jälkeen suunnattiin takaisin lentokentälle hakemaan autoa. Ajateltiin, että auton noutaminen ja matkaan lähtö on helpompaa lentokentältä, kuin keskustasta. Ekstrajännitystä matkaan nimittäin toi tosiaan Irlannin vasemmanpuoleinen liikenne.

Olimme varanneet auton Sixtin kautta. Aluksi ajattelimme, että onpas auton vuokraaminen Irlannissa halpaa: 8 päivää maksoivat aluksi vain 100 euroa. Mutta taattuun tapaan päälle tuli monenmoista vakuutusta ja maksua esimerkiksi navigaattorista sekä auton viemisestä Pohjois-Irlannin puolelle. Lisäksi Dublinin liikennettä pari päivää katselleena halusimme upgradeta automme manuaalivaihteisesta automaattiin. Loppujen lopuksi auton vuokra kaikkineen taisi olla noin 500 euron paikkeilla. Toisaalta vakuutukset ja navigaattori ei todellakaan ole se juttu, missä kannattaa säästää.


Automaattivaihteinen auto oli loistava päätös. Maksoi hieman enemmän (160e), mutta helpotti vasemmalla ajamista tosi paljon, kun ei tarvinnut vielä opetella vaihtamaan vaihteita vasurilla. Meidän ensimmäinen ajomme oli Dublinin lentokentältä Belfastiin. Matka kesti vähän yli kaksi tuntia, ja oli pääasiassa motaria. Loistava valinta ensimmäiseksi kosketukseksi vasemmalla ajamiseen, helpolla suoralla tiellä Mikon aivot alkoivat tottua väärällä puolella köröttelyyn.

Ajaminen sujui koko reissun ajan tosi hyvin ja olin ylpeä Mikosta, kun se oli niin hyvä. :) Vain kerran löydettiin itsemme vastaantulevien kaistalta, ja sekin oli vasta viimeisenä päivänä yksisuuntaisella kadulla. Ja siitäkin selvittiin hienosti. Mikko sanoi, että parin päivän ajan homma tuntui hassulta, ja jatkuvasti tuntui, että väärällä kaistalla mennään. Mutta nopeasti siihen tottui.


Huomioita Irlannissa ajamisesta:
- Tiet ovat hyväkuntoisia, mutta kapeita. Isolla osalla teistä mahtui vain yksi auto kerrallaan, ja jos halusi päästä ohi, niin piti mennä lähes ojan puolelle tai sitten ohitusta varten rakennetuille levikkeille.
- Silti näillä kapeilla teillä oli 80-100km/h nopeusrajoitukset! Meidän vauhtimme oli yleensä 50km/h ja sekin tuntui reippaalta. Jotkut paikalliset kuulemma menevät noiden hullujen maksimeiden mukaan, mutta onneksi meille ei näitä hurjapäitä tullut vastaan.
- Irlannissa ei ole pakko pitää valoja päällä päivällä ajaessa. Tämä saattaa hämätä Suomen sääntöihin tottuneita.
- Parkkeerata saa auton nokka väärään suuntaan.
- Liikenneympyröitä on PALJON.
- Liikenne oli yleisesti hyvin rauhallista ja sujuvaa

Tällasilla teillä sai huristella kahdeksaakymppiä
Vinkit Irlannissa ajamiseen:
- Mikäli mahdollista, ota automaattivaihteinen auto
- Navigaattori!
- Ensimmäiseksi reitiksi kannattaa valita jotain helppoa, niin vasemmalla ajamiseen on helpompi tottua
- Tietulleja varten pitää olla kolikoita, yleensä 2 euroisia
- Valitse aina maisemareitti, kun mahdollista
- Ja varaa välimatkoihin tarpeeksi aikaa, koska haluat kuitenkin pitää kymmeniä valokuvaustaukoja
- Upeiden maisemien varrella ei aina ole mahdollisuutta pysähtyä, joten levähdyspaikat ym kannattaa käyttää aina hyödyksi
- Irlannin radio oli ihan huono, levyjä mukaan!
- Parhaat paikat löytyvät vahingossa
- Varo lampaita!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti