tiistai 3. kesäkuuta 2014

Känn ingen sorg för mig Göteborg

Vähiin käy. Neljän vuorokauden päästä olen jo nousemassa lentokoneeseen. Häntä on ollut vähän maassa viime päivinä, kun on pitänyt aloittaa lähtövalmistelut. Pakkaamista, siivoamista ja paperihommia vaihto-opintoihin liittyen. Lukemista Suomessa odottavaan tenttiin. Lähtöpäivä ahdistaa, kumpa voisi vain teleportata itsensä läksiäisistä suoraan Töölöön.

Onneksi on kaikkea kivaakin. Ihana tuutorini organisoi mulle perjantaiksi pienet läksiäiset. Viime lauantaina oli Andra Lång Dagen eli Andra Långgatanilla järjestettävä katufestivaali. Tuhansia ihmisiä, myyntikojuja, DJ:t soittamassa 20 metrin välein ja ihmiset tanssimassa. Kun oltiin lähdössä kotiin parin tytön kanssa 23 aikoihin, oli vielä ihanan valoisaa. Kaijuttimista alkoi suoda Håkan Hällströmin Känn ingen sorg för mig Göteborg. Hällström on suosittu ruotsalaislaulaja, joka on kotoisin Göteborgista ja tuo biisi oli hänen läpimurtokappaleensa vuonna 2000. Kun kaupungin oman pojan biisi pistettiin soimaan, niin koko kadullinen ihmisiä yltyi yhteislauluun. Ihana Göteborg.

Suihkulähde oli täynnä vaahtoa.
Selviytymispakkaus hyvästelyihin: nenäliinoja ja vedenkestävä ripsiväri.
Tuli mieleen vielä pari eroavaisuutta Ruotsin ja Suomen välillä. Edellinen postaus löytyy täältä. Hassua lukea tuota helmikuun listaa nyt, olin tuolloin ollut vaihdossa vasta kolme viikkoa. En ole enää esimerkiksi kiinnittänyt huomiota jalankulkijoiden olemattomiin liikennevaloihin, kai niitä on ihan normaali määrä? :D Nämä vertailut perustuvat tosiaan lähinnä omiin kokemuksiin.

Anonymiteetti: Kaikki kursseilla arvioitavat työt ja kokeet pitäisi arvioida mahdollisuuksien mukaan anonyymisti. 

Julkinen liikenne: Hyvä, mutta kallis. Täällä kuukauden kausilippu maksaa alle 26-vuotiaalle 45 euroa. Yli 25-vuotiaalle se on 60 euroa. Erillistä opiskelija-alennusta ei ole. Onneksi pääsen kohta lataamaan matkakorttiini Helsingin sisäistä kautta 25 eurolla..!

Alkoholilaki: En muista olenko kirjoittanut tästä ennenkin, mutta alkoholilaki on täällä vielä hiukan tiukempi, mitä Suomessa. Kaupoissa saa myydä vain 3,5% juomia, eli suurin osa hakee siiderit ja oluetkin Systembolagetista. Systembolaget ei kuitenkaan myy mitään alle 20-vuotiaille, eli 18-vuotiaana et voi vielä ostaa tuota 3,5% vahvempia juomia.

Kansallispäivä: Ruotsissa ei ole itsenäisyyspäivää, mutta 6. kesäkuuta on kansallispäivä, joka on samalla Ruotsin lipun päivä. Päivä on ollut kansallinen vapaapäivä vasta vuodesta 2005 alkaen, eikä se muutenkaan ole kovin iso juhla täällä. Perinteitä on kuulemma pitänyt vähän väkisin keksiä. Orientaatioviikolla sanottiinkin, että kansallispäiväksi sopisi paremmin midsommar.

Jääkiekkosolidaarisuus: Suomessa on sanonta, että tärkeintä ei ole voitto vaan se, että Ruotsi häviää. Ei päde toisin päin.

Vihreys: Täällä ekologisuus / vihreys on vähän enemmän pop kuin Suomessa. "Ekologisk" merkillä varustettuja tuotteita on saatavilla paljon ja avattiinpa tänne ekologinen pizzeriakin. Miljöpartiet nousi EU-vaaleissa Ruotsin toiseksi suurimmaksi puolueeksi (Socialdemokraterna on suurin). Lisäksi vaaleissa pääsi muuten läpi yksi edustaja puolueelta, joka ei vielä ole Ruotsin eduskunnassa: Feministiskt initiativ.


EU-vaalien äänestysprosentti: Tämän kevään EU-vaaleissa oli ennätyskorkea aktiivisuus. Ruotsissa 56 % äänesti, kun Suomessa vastaava luku oli 41 %.

Sää: Sääennusteisiin ei voi luottaa sitä vähääkään, mitä Suomessa. Toki Suomessakin voi päivän aikana vaihdella sää ääripäästä toiseen, mutta täällä se vaihtelu on melkein enemmän sääntö kuin poikkeus. Vaihdokset ovat nopeita ja edes saman päivän ennustusta ei kannata ottaa liian tosissaan. Jännitän juuri, millainen sää tulee olemaan perjantaina, kun meidän pitäisi mennä piknikfestivaaleille. Toissapäivänä ennustus oli tummia pilviä ja rankkaa sadetta, eilen +20 ja poutaa, tänään pilvistä ja vähäistä sadetta. Luultavasti päätetään vasta samana aamuna, että mennäänkö ulos vai ei.

Penkkarit: Juhlissa on melko sama idea rekka-ajeluineen kuin Suomessa, mutta niitä juhlitaan ylioppilaaksi valmistumisen yhteydessä, eli nyt kesäkuussa. Tänään oli keskustassa lakit päässä huutavia rekkalasteja vauhdissa. Rekka-ajelu kesäkuussa on varmaan mukavempi kuin helmikuun pakkasissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti