keskiviikko 4. kesäkuuta 2014

Miksi Ruotsiin?

Ulkomaalaiset vaihtarit kysyvät aika usein, että miksi niin monet suomalaiset tulevat vaihtoon naapuriinsa. Ihan oikeutettu kysymys. Kun kerran lähtee, niin miksi tulla näin lähelle ja näin samanlaiseen kulttuuriin? Luulen, että tärkein yksittäinen syy on kielen oppiminen. Tämä ainakin selittäisi sen, miksi suomalaisia on Ruotsissa vaihdossa joukoittain, mutta ruotsalaisia vaihtareita ei pahemmin Porthaniassa pyöri.

Listasin muutaman syyn, miksi Ruotsiin kannattaa tulla, jos vähänkin kiinnostaa.


1. Vaihto on aina vaihto. Luulen, että monet parhaat asiat vaihto-opiskelussa eivät katso kohteen maantieteellistä sijaintia. Mihin tahansa lähteekin, pääse tutustumaan ihmisiin ympäri maailman, kotiutumaan uuteen maahan ja kaupunkiin sekä elämään ihanassa vaihtokuplassa.

2. Kielitaito. Saat räjäytettyä kaksi possua yhdellä vihaisella linnulla. Itse olen puhunut pääasiassa englantia vapaa-ajalla ja ruotsia koulussa ja asioita hoitaessa. Jos haluat vielä nostaa leveliä ja treenata kolmatta vierasta kieltä, niin natiivipuhujia varmasti löytyy tandem-kamuiksi. Itsellä tosin tuntuu siltä, että kaikki espanja on kadonnut ruotsin suurvallan alta.

3. Helppous. Jos johonkin on helppo lähteä, niin Ruotsiin. Naapuriin on lyhyt matka ja aikaerokin on vain tunnin. Puhelinliittymää ei tarvitse vaihtaa, kun on Soneran Sopiva. Julkinen liikenne toimii. Asunnon saa suomalaisena vaihtarina yleensä (ainakin Göteborgista) helposti. Ei viisumia, ei oleskelulupaa (EU-kansalaisten pitäisi hankkia oleskelulupa yli 3kk asumiseen, mutta ei me suomalaiset semmoisia..). Pääset maahan ilman passia. Ihmiset puhuvat englantia. Hommat toimivat, asiat tapahtuvat ajallaan ja ihmiset ovat avuliaita. Vaihtareista huolehditaan. Tavaroissa lukee tekstit suomeksi.

4. Tuttuus. Kulttuurishokkia ei ole tiedossa. Kulttuuri, tavat, kauppojen tuotteet (Fazer <3), ihmiset... Välillä ainoa, mistä tunnistaa olevansa eri maassa on ympärillä kuuluva riikinruotsi sekä rahat. Eksotiikan etsijöille en ehkä lähde Ruotsia suosittelemaan.

5. Ihanuus. Onhan tää aivan ihana maa ja Göteborg aivan ihana kaupunki! Göteborg on juuri sopivan kokoinen, Göteborg on kaunis sekä rento ja tekemistä riittää,. Täältä pääsee helposti myös kaupungin ulkopuolelle, esimerkiksi saarille tai sitten esimerkiksi Tukholmaan, Malmöhön, Osloon tai Kööpenhaminaan.

Kohteesta riippumatta vaihto on aivan varmasti unohtumaton kokemus! Vaihtarikaverini vanhemmat olivat täällä käymässä ja kaverin isä sanoi, että jos joku asia on jäänyt elämässä vähän kaduttamaan, niin se, ettei aikoinaan lähtenyt ulkomaille tekemään opintoja. Vanhemmat ovat aina oikeassa, joten jos vähääkään lähtö kiinnostaa, niin lähtekää! Ettei jää myöhemmin kaduttamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti