lauantai 22. helmikuuta 2014

1/4 mennyt!

Viisi viikkoa mennyt, 15 jäljellä. Alkaa jo ahistamaan, että aika loppuu kesken. On ollut niin kivaa, että ei ole oikein kerennyt kirjoittelemaankaan. Kummasti silloin kun pitäisi opiskella ahkerasti, niin aikaa blogillekin löytyy paremmin.. Tällä viikolla opiskelut ovat jääneet vähän taka-alalle, mutta ensi viikolla sitten taas täysillä.

Göteborg tuntuu koko ajan enemmän kodilta. Paikat ja ratikkalinjat alkavat käydä tutummiksi joka päivä. Sadetta tulee usein, mutta myös ihania aurinkoisia päiviä on enemmän ja enemmän. Lämmintä on ollut noin +6 astetta ja maanantaina bongasin ensimmäiset terassilla istujat! Tulisipa kesä tänä vuonna aikaisin, että saan nauttia siitä ennen kotiin palaamista. Tämä kaupunki on niin ihana, että suunnittelen jo seuraavaa reissua tänne vaihdon jälkeen. Ilmoitinkin jo syksyksi Göteborgiin vaihtoon hakevalle opiskelukaverilleni, että tulen varmasti moikkaamaan. Odotan myös sitä, että Mikko tulee tänne käymään (26 päivää!) ja pääsen näyttämään hänelle paikkoja.







Kotitentistä: Kurssimme hemtentamen julkaistiin torstaina. Kaksi tehtävää, kolme sivua per vastaus ja viikko aikaa kirjoittaa. Ei paha! Tosin kysymyksien ymmärtämiseen jouduin jo käyttämään google-kääntäjää. Kirjoittaminen saattaa olla myös melko hidasta, mutta onneksi ensi viikolla ei ole ollenkaan luentoja. Ensimmäisessä tehtävässä täytyy käsitellä teollisuusyhteiskunnan "kultavuosia" ja ruotsalaisen yhteiskunnan eri osien muotoutumista tuona aikana. Jos oikein ymmärsin. Toinen kysymys on helpompi, pitää tutkia vähintään neljän eduskuntapuolueen näkemyksiä työttömyydestä. Itse piti tietenkin aloittaa kyseinen tehtävä tarkistamalla, että mitäs puolueita siellä Riksdagissa täällä onkaan... Onneksi näytti hyvin tutulta!

Kuten olen ennenkin kirjoittanut, arvosteluasteikko täällä on Underkänd (U) - Godkänd (G) ja Väl Godkänd (VG). Monien paikallisten mielestä tällainen asteikko on todella typerä, koska G-arvosanaan mahtuu niin paljon erilaisia suorituksia. G:n saavat he, jotka ovat juuri ja juuri välttäneet reputtamisen sekä myös he, jotka eivät ihan saaneet VG:tä. Tällainen järjestelmä suosii oikeastaan niitä, jotka ovat tasoltaan heikompia, eli tässä tapauksessa minua. :D Luultavasti tulen saamaan arvosanaksi G:n, kun taas Suomessa saattaisin saada huonolla kielitaidollani arvosanaksi 1 tai 2! Onhan sitä G:tä paljon kivempi suoritusotteella katsella. :) U, eli hylätty arvosana on myös onnekseni kuulemma vaikea saada.

Kuva täältä
Suomi-visiitistä: Kävin kotona. Se oli kivaa. Syynä noin 40 tunnin pikavisiitille oli Aalto yliopiston tentti. Jo syyskuussa opintojen alkaessa huomasin, että yhden kurssin tentti on 18. päivä joulukuuta, juuri kun olen lähtenyt Australiaan. Helsingin yliopistolla ei koskaan ole tenttejä enää noin lähellä joulua (ainakaan meillä), joten en ollut tätä lentoja varatessa tajunnut. Uusintamahdollisuus on sitten tietenkin helmikuussa, kun olen vaihdossa. Kysyin kurssin vastuuopettajalta, onko mitään muita suoritusmahdollisuuksia, esimerkiksi esseen kirjoittamista tms. Ei ole. Seuraava tentti olisi ollut joulukuussa 2014. Hyvin kannustetaan valmistumaan nopeammin. Tuolloin syksyllä vähän ärsytti käyttää rahaa lentoihin, mutta olihan se nyt tosi kiva käydä kotona.

40 tunnissa ehdin nukkumaan kaksi yötä Mikon kainalossa, lounastamaan äidin kanssa, tekemään tentin onnistuneesti, tutkimaan matkakohteita pääsiäiseksi ja treffaamaan ystävääni lentokentällä ennen koneen lähtöä. Kotona ja Helsingissä oleminen ei tuntunut yhtään hassulta, kuukausi on kuitenkin niin lyhyt aika. Ehkä kesällä sitten jo huomaa olleensa poissa. Tosin tenttisaliin pääsyä odotellessa oli hassua ymmärtää, mitä ihmiset ympärillä puhuvat! :D 

Vaikka Suomessa oli superihana käydä, olin todella iloinen siitä, että lähdin myös takaisin päin hyvillä mielin! Olisi ollut kamalaa, jos olisinkin vain halunnut jäädä kotiin. Göteborgissa oli onneksi kaikkea kivaa suunnitteilla, kuten sporttibaari-ilta sekä 1920-luvun teemabileet, mikä varmasti helpotti lähtöä.

Vastaanotto kotona oli erinomainen
Makuunin irttareita oli jo ikävä!
Jääkiekosta: Käytiin katsomassa muutaman suomitytön kanssa välieräottelu sporttipubissa. Paikka oli aivan täynnä jo puolenpäivän aikaan, eivätkö nämä ruotsalaiset käy töissä? :D Leijonapaitoja näkyi jonkin verran, mutta luonnollisesti vain murto-osa ruotsalaiskannattajiin nähden. Suomen ensimmäisen maalin tuuletukset kalpenivat siis aika tehokkaasti ruotsalaisten huudon rinnalla. Mutta ihan sulassa sovussa katsottiin matsi, eikä kukaan ruotsalainen tullut hieromaan tappiota lärveihimme.

Suomen johtaessa kävi mielessäni ajatus, että entä jos finaalipaikka aukeaa ja minä olen täällä? Väärässä maassa! Olisi kamalaa olla ulkomailla Leijonien voittaessa ensimmäisen olympiakultansa. Eikä finaalin katsomisessakaan olisi samanlaista fiilistä, sen huomasi jo tuota välieräottelua seuratessa. Ihmiset huutaa ja taputtaa väärissä kohdissa. :D Hetken jo mietin, että raaskisinko käyttää 200 euroa lentolippuihin Suomeen. Tällaisia ajatuksia ei todellakaan saisi päästää mieleen puolessa välissä peliä, sillä niinhän siinä taas kävi, että Tre Kronor tuli takaa ohi. No, eipähän tarvitse sunnuntaina tehdä muuta kuin kirjoittaa tenttivastauksia. Puhuttiin suomityttöjen kanssa ennen peliä, että totta kai kannatamme finaalissa Ruotsia, jos he sinne pääsevät Suomen sijasta. Pelin jälkeen tunnelmat olivat sen verran apeat, että en tiedä onko meistä siihen. :D Ei tule keltapaitojen kannattaminen kovin luonnostaan varmaan keneltäkään suomalaiselta...

Yksi kiinnostava huomio muuten tästä Suomi-Ruotsi jääkiekkosuhteesta. On aika tavallista kuulla kisojen aikaan siitä, kuinka ylimielisiä ruotsalaiset ovat: ilkkuvat suomalaisille, Expressenin jäynät, juhlien ennakkovalmistelut jne. Puhuttiin tästä erään ruotsalaisen pojan kanssa ja hän sanoi, että ruotsalaisilla on puolestaan täsmälleen sama kuva ylimielisistä suomalaisista! Hän sanoi ettei usko kenenkään tulevan piikittelemään meitä suomalaisia Ruotsin voitosta, mutta jos tilanne olisi toisinpäin, että hän olisi ollut Suomessa MM2011 finaalin jälkeen, niin kuittia olisi tullut paljon. Pieni kuittailu tietenkin kuuluu asiaan, mutta täytyy myös muistaa, ettei Expressenin tai Iltalehden kirjoittelu edusta koko kansan ajatuksia. Menin matsin jälkeen bileisiin, jossa oli paljon ruotsalaisia, mutta hyvin harva edes otti ottelua puheeksi. Olen saanut käsityksen, että vaikka jääkiekko on täälläkin iso juttu, niin ei se ole verrattavissa Suomen hypetykseen. Eli jos voitto sunnuntaina tulee, ei koko maa ehkä menekkään sekaisin. Sen näkee huomenna!


Koivut, Filppula, Barkov ja sitten vielä Rask...
Ohikulkijat kerääntyivät ikkunoiden taakse seuraamaan viimeistä erää
Ihanasta elämästä: Seitsemään päivään on mahtunut Suomi-visiitin ja lätkän katsomisen lisäksi myös kolme onnistunutta iltaa ulkona. Pubi-illan aloitimme jo kantapaikaksi muodostuneesta King's Headista, joka on aivan mahtava paikka, koska siellä on pöytiintarjoilu! Ihan mahtavaa, ei tarvitse jonotella baaritiskille. Puheenaiheina tällä kertaa muun muassa eri kulttuurien juomatavat ja Alko/Systembolaget. On hassua, miten itsellä niin itsestään selvä asia herättää paljon ihmetystä muissa. Ruotsissa kaupoissa saa muuten myydä vain 3,5 % alkoholijuomia, sitä vahvemmat täytyy hakea Systembolagetista. Rekordelig oli esimerkiksi vain 2,25 % ! Systembolagetissa ikäraja on myös aina 20 vuotta.

Suomesta tullessani kävin heittämässä repun kotiin ja lähdin suorilta afterworkille King's Headiin. Sieltä jatkoimme pienellä porukalla The Queens sporttibaariin, jossa näytettiin jalkapalloa. Pojat katsoivat pelin silmä kovana, minä ja toinen tyttö keskityttiin höpöttelemään suomeksi. Joskus on kiva päästä puhumaan täälläkin suomea. Vaihtareista vain toiset suomalaiset pystyvät jakamaan tämän kokemuksen toisella kotimaisella opiskelusta ja sen vaikeudesta!

Viikko huipentui mahtaviin 1920-luvun teemabileisiin. Kaikki olivat panostaneet asuihin ja juhlat olivat mukavan pienet, meitä oli noin 30 henkeä. Illan päätteeksi kieli oli solmussa, kun eri ihmisten kanssa puhui englantia, suomea, ruotsia ja jopa espanjaa. Kun lähdimme viimeisten joukossa kotiin, kävimme vielä läheisellä näköalapaikalla ihastelemassa öistä Göteborgia. Livet är härligt!

3 kommenttia:

  1. Hyvä Napsutin :) odotan jo kovasti, että pääsen käymään siellä!

    VastaaPoista
  2. ihana nasu! heh en edes muistanut (tai tiennyt, perus) et sullakin oli vaihtoblogi :) tässä nyt vietänkin koko illan yrittäen ottaa kiinni ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahhah tässä on sulle iltalukemista vähäksi aikaa.. :D

      Poista