sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Göteborg vinkit

Maailmassa on  yksi kaupunki, jonka tunnen Helsingin (ja Itä-Vantaan..) lisäksi melko hyvin. Kyseessä on tietenkin vaihtokaupunkini, kära Göteborg. Tämä blogi alkoi vaihtoblogina, joten postauksia Göteborgista on tullut kirjoitettua muutamia kymmeniä kappaleita. Ajattelin kuitenkin koota tähän yhteen omat vinkkini tuohon sympaattisen kaupunkiin. En tiedä, kuinka paljon ihmiset matkustavat Göteborgiin ihan vain turreilemaan, mutta kannattaisi kyllä! Jos Tukholma kyllästyttää, suosittelen lämpimästi etsimään uusia viboja pienemmästä Göteborgista. Göteborgissa on paljon samaa tunnelmaa kuin esimerkiksi Helsingissä ja Tukholmassa, mutta jotenkin se on samaan aikaan myös hieman keskieurooppalaisen oloinen.

Finnair lentää Göteborgiin suoraan puolessatoista tunnissa. Hotelli kannattaa napata melko ytimestä, koska keskustan alue on helposti käveltävissä. Paras aika mennä on luonnollisesti kesä, jolloin kaupungin ihmismäärä tuntuu triplaantuvan talveen verrattuna, kun ihmiset viettävät aikaa terasseilla ja puistoissa. Viime vuonna tosin bongasin ensimmäiset terassilla vilttien kanssa istujat jo helmikuussa. Tässä lista omista lempparijutuistani Göteborgissa.

Haga
FIKA
Kun on Ruotsista kysymys, niin pakko aloittaa fikalla. Fika ei ole pelkästään kahvin juontia vaan se on sosiaalinen instituutio. Jopa parin tunnin luennoilla on kahvitauot. Kahvin kylkeen kannattaa ottaa kanelbulle tai semla (laskiaispulla). Lempparikahvilaketjuni Göteborgissa oli Le Pain Francais, suosittelen!

KÖTTBULLAR
Toinen, mitä pitää Ruotsissa olessa syödä, on tietenkin lihapullat. Edulliset ja maukkaat pullat saa ainakin Cafe du Nordista, eli Köttbullarkellarenista. Ravintola löytyy keskustasta Saluhallenin läheltä.

AFTERWORK
Tämän konseptin toisin mieluusti Suomeenkin. Ruotsalaisella afterworkilla saa juoman hinnalla myös syödä buffetista mahan täyteen. Ruoka ei ole mitään gourmeta, mutta opiskelijan lompakko kiittää. Parhaat ja edullisimmat pubit löytyvät Andra Långgatanilta. Erityismaininnan saa King's Head, jossa on pöytiintarjoilu. Ihan mahtavaa, kun saa istua koko illan takalistollaan, eikä jonottaa tiskiltä juotavaa. Toisaalta juomia tulee myös tilattua enemmän, kun säännöllisesti joku tulee kysymään saako olla lisää. Jos sitä vielä yhden... 

SLOTTSSKUGEN
Göteborgarnas park sedan 1874. Puistosta löytyy vaikka mitä: Naturhistoriskamuseum, palloilukenttiä, frisbeegolfia, laajoja nurmikenttiä, näköalapaikkoja, metsää ja lenkkipolkuja, ravintoloita ja kioskeja sekä maksuton eläinpuisto. Täältä voi lukea mun ja Mikon visiitistä puistoon viime maaliskuussa.

HAGA
Hagan kaupunginosa on niiiiin suloinen! Katso vaikka täältä. Ihania pieniä putiikkeja ja kahviloita.


Styrsö
STYRSÖ
Jos Göteborgin visiitillä vain on aikaa, niin kannattaa viettää yksi päivä jollain ihanalla saarella. Satamaan pääsee helposti ratikalla ja samalla lipulla voi matkustaa lautalla. Itse vietin vaihtoni puolivälin parin ystävän kanssa Styrsön saarella ja tuo päivä oli ehkä yksi vaihtoni parhaimmista. Oli kevään ensimmäinen oikeasti aurinkoinen ja lämmin päivä ja elämä oli niin ihanaa. Lisää hehkutusta ja onnenfiiliksiä voi lukea täältä.

LISEBERG
Jos tykkää huvipuistoista, niin kannattaa käydä testaamassa Liseberg. Vietimme siellä Mikon kanssa yhden todellla kuuman ja onnistuneen päivän toukokuussa. Erityisesti jäi mieleen vapaapudotus, jonka ennen ja jälkeen meinasi tulla itku sekä huikea yli kaksi minuuttia kestävä vuoristorata. Lisebergin laitteet tuntuivat paljon hurjemmilta kuin Linnanmäen. Itse asuin melko lähellä Lisebergiä ja kevään koittaessa puiston huudot kuuluivat kotiovelle asti.

Näiden lisäksi muita ihania paikkoja on tietysti kymmenittäin: pienet kanaalit, keskustan mukulakivikadut, yliopiston rakennukset, pääkatu Avenyn, Masthuggskyrkan, Haga kyrkan, Oscar Fredriks kyrkan... Kun Göteborgista on saanut tarpeekseen (never), pääsee sieltä  jatkamaan helposti matkaa esimerkiksi Köpikseen tai Osloon.


PS: Kylläpä tämän postauksen teko riipi taas sydäntä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti