maanantai 19. tammikuuta 2015

Lajikokeilu: Hotjooga

Kävin tänään kokeilemassa itselleni aivan uutta lajia, nimittäin hotjoogaa. Sats Elixiassa kyseinen tunti kulkee nimellä Hot Mojo ja aamulla yhdeksältä kävelin 38 asteiseksi lämmitettyyn kuuman kosteaan saliin. Kokeneempi kaveri oli onneksi ehtinyt briiffata sen verran, että rankkaa tulee olemaan ja hiki virtaa. Olin valmistautunut tunnille tankkaamalla nestettä jo hyvissä ajoin etukäteen ja syömällä tarpeeksi tukevan aamiaisen, puuroa ja kiwiä. Valmistautumista ei todellakaan kannata jättää väliin, tai muuten taju meinaa lähteä aivan varmasti. Lisäksi mukaan kannattaa (täytyy) ottaa iso joogamaton peittävä pyyhe (hiki oikeasti roiskuu!), riittävästi vettä ja paljon sisukkuutta.

Lämpö tuo harjoitukseen haastetta, mutta keho myös kuulemma hyötyy siitä. Lämpö lisää lihasten venyvyyttä sekä nivelten liikkuvuutta ja pienentää loukkaantumisriskiä eri asentoja tehdessä. Tunti oli haastavin ryhmäliikunta, missä olen ikinä käynyt (ja onhan noita tullut jo koluttua ihan kiitettävästi). Tekemämme ohjelma olisi ollut sellaisenaankin jo melko haastava sellaiselle, joka joogaa vain silloin tällöin (elikkä minulle). Kuumuus tekikin siitä sitten todellisen haasteen. Ohjaaja sanoi jo ennen tunnin alkua, että saa lähteä kesken, jos alkaa heikottaa, ja niin meitä lähtikin pitkin tuntia useampi.


Ensimmäiset 20 minuuttia meni oikein hyvin. Hiki alkoi valua jo ensimmäisen minuutin jälkeen, mutta koira-asennot, lankut ja venytykset sujuivat hyvin. Sitten alkoi tosissaan tuntua ja liikkeitä ei jaksanut tehdä enää puhtaasti. Neljäänkymmeneen minuuttiin jaksoin sisun voimalla, tämän jälkeen oma suorittamiseni meni aika räpeltämiseksi. Hikeä valui silmiin, hengitys muuttui huohotukseksi, liikkeitä ei jaksanut tehdä sitten millään. Jotenkin sinnittelin tunnin 56. minuutille, mutta sitten, neljä minuuttia ennen tunnin loppua, oli pakko luovuttaa ja paeta salista. Parempi se, kuin kärsiä kuumuudessa, kun en kuitenkaan jaksanut enää tehdä mitään.

Treenivaatteet olivat kuin uitetut ja hetki piti vain istuskella ja tankata vettä. Heti treenin jälkeen en oikein osannut sanoa, että haluanko tulla uudestaan vai en. Nyt, kun kirjoittelen tätä melkein kahdeksan tuntia treenin päättymisestä, olen jo varannut uuden tunnin ensi viikolle. Joku tuossa hullussa lajissa sai minutkin koukkuunsa.

Tämän päiväisellä tunnilla tehtiin paljon sekä voima- että liikkuvuusharjoittelua. Joskus tunnilla keskitytään enemmän pelkkään liikkuvuuteen, mikä ei ole aivan yhtä rankkaa. Ehkä yritän päästä seuraavaksi sellaiselle tunnille, jos vaikka kestäisin kokonaiset 60 minuuttia.

Onko kellään muilla kokemuksia hotjoogasta? Muuttuuko se helpommaksi harjoittelun myötä? Jos ei muutu niin en kyllä uskalla enää mennä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti