tiistai 23. syyskuuta 2014

Verta luovuttamassa

Käytiin viime viikolla työporukalla luovuttamassa verta. Mulle kerta oli ensimmäinen ja vähän saattoi jännittää, vaikken mitenkään veri- tai piikkikammoinen olekaan. Luovuttaminen oli kuitenkin ihan iisiä ja tilanne oli tehty todella helpoksi ja miellyttäväksi. SPR:n Veripalvelu sijaitsee Sanomatalossa ja sinne voi varata ajan tai vain kävellä sisään. Helppoa! Meillä meni koko toimituksessa noin puolisen tuntia, josta vain kahdeksan minuuttia oli veren luovutusta.

Ennen luovutusta täytetään terveyskysely, jonka sairaanhoitaja tarkistaa. Terveyskyselyllä varmistetaan, että luovutus on turvallista sekä luovuttajalle että veren vastaanottajalle. Veren luovutus saattaa estyä monista eri syistä (esim. ulkomaanmatka, flunssa, paino alle 50kg, uusi seurustelukumppani...), mutta suurin osa luovutusesteistä on vain väliaikaisia.

Sain kyselystä puhtaat paperit ja sitten mitattiin vielä hemoglobiini, jonka täytyy olla vähintään 125. Pääsin tästäkin läpi ja sitten menin juomaan vähän tuoremehua, jotta olisin voimissani luovutuksen aikana. Kannattaa muutenkin muistaa syödä ja juoda hyvin luovutuspäivänä, ettei ala pyörryttää. Veripalvelun henkilökunta oli todella mukavaa ja he tekivät koko prosessista oikein miellyttävän. Sitten tökättiin neula käteen ja verta alkoi pulputtaa pussiin. Ei tuntunut ikävältä ollenkaan, työkaverit ottivat kuvia tästä hengenpelastus-toiminnastani. Tosiaan yhdellä pussilla verta voi auttaa jopa kolmea eri ihmistä!

Luovutuksen jälkeen piti istua vielä paikoillaan kymmenisen minuuttia ja hörppiä mehua. Syötävääkin oli tarjolla! Lisäksi ensilahjoittaja sai mukaansa mm. verenluovuttaja-pinssin sekä hengenpelasta-kassin. Niillä voikin sitten brassailla tuolla kaupungilla. :-) Ja hyvä mieli on taattu koko loppupäiväksi!

Täällä voit testata oman sopivuutesi luovuttajaksi. Luovuttamista ei tarvitse yhtään jännittää eikä pelätä, varmasti se on sitä miellyttävämpää, mitä rennompana pystyy olemaan. Luovutuspäivänä ei enää saa urheilla tai saunoa, mutta muuten olo oli ihan normaali. Naiset voivat luovuttaa kolmen ja miehet kahden kuukauden välein. Itse aion ainakin mennä uudestaan, niin pienellä vaivalla pystyy auttamaan!

En enää muuta laukkua käytäkään...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti