tiistai 29. heinäkuuta 2014

Montenegro: Budvan vanhakaupunki


Jokaisesta kaupungista pitäisi löytyä vanhakaupunki. Vanhatkaupungit ovat yleensä jokaisen kaupungin kauneimpia paikkoja, eikä Budvan vanhakaupunki tehnyt tässä poikkeusta. Jos suunnittelee matkaa Budvaan, niin ehdottomasti kannattaa hankkia majoitus jostain vanhankaupungin lähettyviltä. Me ainakin haluttiin käydä lähes joka ilta fiilistelemässä muurien sisälle rakennettua pikkuista kylää.

Yksi parhaista asioista tällaisissa paikoissa on autottomuus. Ei melua, ei pakokaasua, ei pelkoa auton alle jäämisestä. Pienet kujat olivat älyttömän söpöjä, jotkut niistä olivat niin pieniä, että vain kaksi ihmistä mahtui kävelemään rinnakkain. Kaupungissa oli rento tunnelma ja turrejen lisäksi kaduilla näkyi paljon paikallisia. Pyykkejä kuivattiin etelän tyyliin asuntojen ulkopuolella ja putiikkien omistajat juttelivat keskenään kaduilla. Putiikkeja löytyy reippaasti: matkamuistoja, koriste-esineitä, tekstiileitä, alkoholia, vaatteita ja kenkiä. Yksi koju myi vanhoja seteleitä. Vaatteet olivat halpoja, mutta harvassa putiikissa oli sovitusmahdollisuuksia. Me ei paljoa jaksettu kaupoissa kierrellä, eikä ostettu mitään.





Ristiinrastiin menevien kujien lisäksi vanhassakaupungissa oli pieniä ja vähän isompia aukioita, joilla oli ravintoloita sekä baareja. Hinnoissakaan ei ollut tavallista vanhankaupungin lisää: 3,80 euroa kahdesta lasista valkoviiniä tuntui ihan kohtuulliselta! Todella monissa paikoissa oli elävää musiikkia aina iltaisin. Oli niin siistiä istua ulkoilmabaarissa pehmeillä sohvilla kullan kainalossa kumoamassa pari lasia viiniä. Kynttilöitä pöydillä, tähtitaivas yläpuolella ja kaunisäänisen laulajan sovitukset Rihannan ja Alicia Keysin biiseistä taustalla. Nää on näitä #hyväelämä -hetkiä.





Tällä reissulla huomasin myös palavan rakkauteni puisia ikkunaluukkuja kohtaan. Joka kerta vanhaankaupunkiin mennessä piti saada uudet kuvat kaikista samoista ikkunaluukuista. Ne on vaan niin söpöjä! Kysyin jo Mikolta, että mitenkäs me saataisiin omaan kämppään sitten joskus samanlaiset. Suomessa vaan ikkunat tuppaa yleensä olemaan vähän isompia. Voi myös olla, että kerrostalonaapurit eivät innostuisi, kun julkisivuun ilmestyisi yhdet valtavat puiset ikkunaluukut... Vai innostuisivatko? ;) No, ehkä tyydyn ihastelemaan ikkunaluukkuja tulevilla reissuilla.




Kellä muulla on vähän kuuma asunnossaan? Huomenna ehkä vihdoin luovutetaan ja mennään ostamaan tuuletin! (Ja saletisti helteet loppuu ku seinään)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti