keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Gratulerer med dagen, Norge!


Viime lauantaina pääsin vihdoinkin valloittamaan viimeisenkin rakkaista rajanaapureistamme, Norjan! Vietimme Oslossa vain noin yhdeksän tuntia, mutta jonkinlaisen yleiskuvan ehdimme kaupungista raapia kasaan. Tosin kokemustamme saattoi hieman vääristää bilebailukarkelot, jotka kaupungissa oli tuona päivänä meneillään. Norjaan täytyy päästä joskus vielä uudestaankin ihailemaan maan luontoa sekä tietysti niitä vuonoja, mutta onpahan pääkaupunki ainakin jo nähty.

Katsoimme edellisenä iltana bussi- ja juna-aikatauluja Osloon ja huomasimme monien vaihtoehtojen olevan jo loppuunmyytyjä. Päätimme kuitenkin kokeilla onneamme ja marssimme asemalle lauantaiaamuna ennen kymmentä. Hannu Hanhen mäihällä saimme takapuolillemme viimeiset vapaana olleet penkit, jes. Samalla selvisi syy siihen, miksi bussit olivat niin täynnä: ystävällinen nainen lippupisteessä tiedusteli, olemmeko menossa juhlimaan Norjan kansallispäivää. Jaa että mitä?

Norjan kansallispäivä, eli perustuslain päivä on 17. toukokuuta. Norjan perustuslaki vahvistettiin vuonna 1814 ja samalla Norja itsenäistyi Tanskasta. Täydellistä itsenäisyyttä ei kovin kauaa kestänyt, kun Norja joutui jo samana vuonna liittymään Ruotsin kanssa personaaliunioniin. Unionissakin Norja sai kuitenkin pitää oman perustuslakinsa. Täydellisen itsenäinen Norjasta tuli vuonna 1905, Norjan itsenäisyyspäivä on 7. kesäkuuta. Juhlallisuudet ainakin Oslossa olivat todella isot, mikä pisti miettimään, että onko tuo varsinainen itsenäisyyspäivä yhtä iso juhla. Tuli myös mieleen, että miksei Suomi voinut itsenäistyä kesällä, että olisi mukavempi juhlia... :P


Vapiano - kuinka olenkaan sinua kaivannut!




3,5 tunnin bussimatka kustansi juniorilipuilla (alle 26v) vähän päälle 20 euroa. Matka meni nopeasti maisemia tuijotellen sekä USA:n osavaltioita muistellen. Annoin Mikolle tehtäväksi luetella kaikki 50 osavaltiota (jotka siis pari viikkoa sitten itse tylsyyksissäni opettelin) ja kun Mikko ei enää keksinyt, niin annoin vinkkejä. Mikko ei kyllä ollut ihan samalla taajuudella mun kanssa aina. Esimerkiksi "Greyn anatomian Alex on täältä kotoisin" meni vähän ohi. (Vastaus: Iowa.) Ja sitten tää keskustelu:
- Jack Dawson oli täältä kotoisin.
- Ei mitään hajua.
- Tiedätkö sä edes kuka on Jack Dawson?
- Onkse joku siitä Dawson's Creekistä?
- ??!??!! TITANICISTA !!!!
(Vastaus: Wisconsin)

Mutta juu, saatiin kaikki 50 kokoon. Perillä mentiin heti ensimmäiseksi ostamaan paluulippuja, jotta päästäisiin kotiin vielä samana iltana. Yllätys oli suuri, kun kaksi lippua kello kuuden junaan maksoi meiltä (opiskelija + tavallinen lippu) yhteensä yli 900 kruunua, eli rapsakat 115 euroa! Hmm nej tack! Vähän jännitti, että päästäisiinkö takaisin ollenkaan, kun noita yhteyksiä Göteborgin ja Oslon välillä ei kuitenkaan päivässä ihan hirveän montaa mene. Onneksi kello 23 bussiin mahtui vielä ja hintakin hiveli opiskelijan lompakkoa: 99 kruunua per naama! Lippuvirkailijakin oli ihmeissään niin halvasta hinnasta. Norjalaiset eivät varmaan ole tottuneet näkemään mitään halpaa. :P Päästiin halvalla ja samalla saatiin viisi tuntia ekstraa Oslossa. Kotiutuminen kolmelta aamuyöllä ei ehkä ollut kovin nannaa, mutta yöllinen bussireissu meni kuitenkin melko kivuttomasti. Mitä nyt bussissa oli liian kylmä ja joku kuorsasi niin kovaa, että koko bussi tutisi.

Oslon väkiluku on vähän päälle 600 000, mutta kansallispäivänä kaupunki oli kuin isompikin metropoli. Väkeä oli kuin pipoa ja ihmiset olivat todella panostaneet juhlaan. Naisilla oli hienoja kansallispukuja, nuorilla haalareita (kaikilla Valtsikan punaiset) ja miehillä puvut. Kaikki vauvasta vaariin olivat juhlatuulella ja päivä oli kaunis. Me keskityimme kiertämään kaupunkia, juomaan päiväkahvit auringon paisteessa, juomaan ylihintaista viiniä, istumaan useamman tunnin terassilla lämpölamppujen alla sekä seuraamaan ihmisten juhlintaa ja humaltumista. Lounaalla kävimme Vapianossa, jota oli ehtinyt tulla jo ikävä. Göteborgiin avataan Vapiano vasta myöhemmin tänä vuonna. Illalla ennen bussin lähtöä kävimme vielä meksikolaisessa ravintolassa syömässä alkupalat illalliseksi. Överihintainen strawberry daiquiri toimi kyytipoikana. Kerrankos sitä Oslossa ollaan ja kun on vielä juhlapäivä niin...

Lapset leikkivät suihkulähteessä. Helsingissä saisivat sakot.


HEY!



Päivä Oslossa oli mukava, mutta kaupunki itsessään ei aiheuttanut suuria elämyksiä ainakaan arkkitehtuurinsa puolesta. Ennen matkaa luin Wikitravelista, että Oslon arkkitehtuuri on hieman dull, ja niin se kyllä vähän olikin. Muutamia ihan hienoja rakennuksia oli, mutta verrattuna Helsinkiin, Tukholmaan sekä Kööpenhaminaan (ja Göteborgiin!), oli Oslo ulkoasultaan melko vaatimaton. Onneksi satuimme kaupunkiin juuri kansallispäivänä, sillä tunnelma oli korkealla, vaikkei arkkitehtuuri tehnytkään vaikutusta. Pidemmällä reissulla olisi ehtinyt myös paremmin tutustumaan kaupungin muuhun antiin. Käymisen arvoinen paikka, vaikka ei ihan omiin suosikkeihini päässytkään.

Niin ja sitten se paljon puhuttu hintataso.. Kallista oli. Meidän kokemuksemme perustuvat vain pariin ravintolaan emmekä tietenkään tienneet, minne kannattaisi mennä syömään ja juomaan halvemmalla. Ehkä satuimme vain eksymään terassille sieltä kalleimmasta päästä, nimittäin pelkkä vesi maksoi siellä 5,5 euroa! Onneksi ei juotu vettä, olisi ärsyttänyt. Juotiin pari lasia viiniä: 10,5 euroa lasi. Sama hinta tuopista. Huhhuijjaa. Viereisen pöydän seurue (nuoretkin) tilaili kyllä juomia siihen malliin, että kai ne hinnat olivat sitten suht normaaleja. Vapianon loppulaskukin oli useita euroja kalliimpi kuin rakkaalla Mikonkadulla. Mukava oli päästä takaisin kohtuuhintaiseen Göteborgiin! Tosin kohtuuhintaisuus on tietenkin suhteellinen käsite, lähes kaikkien muiden vaihtarien mielestä Göteborg on kallis.







Sellainen päivä Norjassa, joskus vielä uudestaan. Mun mielestä muuten Suomella, Ruotsilla ja Norjalla on kaikista kivoimmat liput! Saatan olla vähän puolueellinen, enkä kyllä tiedä kaikkien maiden lippuja, mutta silti. Lopppuun vielä vitsi: Why are Nordic women so hot? - Vikings didn't bring the ugly ones back. Hehe!

1 kommentti:

  1. Ei sitä aina voi jotain Jackkeja tietää :D Oli kyl hauska ylläri toi Kansallispäivä :)

    VastaaPoista